FHP podneo krivičnu prijavu protiv policajaca koji su pretukli Rome

Fond za humanitarno pravo podneo je krivičnu prijavu Opštinskom javnom tužilaštvu u Bačkoj Topoli protiv inspektora Josipa Fontanjija i dvojice N.N. policajaca SUP-a Bačka Topola jer su pretukli Rome Stevana Brančića (38) i Sašu Gojkova (28), s namerom da im iznude priznanje da su krali.

Policijska patrola došla je 7. maja u Ravno Selo, gde žive Stevan Brančić i Saša Gojkov i naredili im da se u 13 časova jave u policijsku stanicu u Vrbasu. Policajci u Vrbasu su ih pitali šta su ukrali u selu Bajsa gde su prethodnog dana kupovali prasiće radi preprodaje. Budući da su Brančić i Gojkov negirali da su bilo šta ukrali, policajci su ih u 15 časova odveli u policijsku stanicu u Bačkoj Topoli.

Stevana Brančića su uveli u kancelariju u kojoj su bili inspektor Josip Fontanji i dvojica policajaca. Usred ispitivanja Fontanji je iznenada udario Brančića pesnicom u stomak i slabine. Zatim je Fontanji sa još jednim policajcem napustio kancelariju. Odmah nakon toga policajac koji je ostao sa Brančićem počeo je da ga bije palicom dugom pola metra, obmotanom kožom ili gumom. Udarao ga je po dlanovima uz pretnje da će ga batinati po glavi ako pomeri ruke. Pošto je Brančić u jednom trenutku zbog bola izmakao dlanove, policajac ga je nekoliko puta udario palicom po glavi. Potom mu je naredio da se nasloni rukama na zid. Tada je policajac počeo besomučno da udara Brančića palicom po celom telu: u predelu bubrega, po ramenima, butinama, zadnjici. Kada je Brančić pao na kolena policajac je nastavio da ga bije šutirajući ga u stomak. Pri tom mu je pretio: “Nećete izaći dok vam krv na nos ne izađe, jedan drugog ćete nositi!”

Saši Gojkovu inspektor Fontanji udario je desetak šamara, a zatim ga odveo u jednu kancelariju iz koje je Gojkov jasno mogao da čuje kako u susednoj sobi tuku Brančića. Policajac koji je bio u kancelariji sa Gojkovom naredio mu je da se okrene prema zidu. Zatim je počeo da ga udara palicom po leđima, nogama i zadnjici uz povike: “Jesi li se predomislio? Priznaj! Propevaćeš! Majku ti cigansku!” Policajac je nakratko izašao iz kancelaraije, a kada se vratio, naredio je Gojkovu da glasno jaukne svaki put kad bi on palicom udario u fotelju. Kada je jednom Gojkov nešto tiše jauknuo policajac ga je udario palicom po levom obrazu.

Pošto Stevan Brančić i Saša Gojkov ništa nisu priznali, policajci su ih u 19 sati pustili iz stanice. Dok su Gojkov i Brančić odlazili, policajci su im pretili da će ih prebiti ako se ponovo pojave u Bačkoj Topoli ili Bajsi.

Prema lekarskom uverenju Zdravstvene organizacije Bački Petrovac, Stevan Brančić i Saša Gojkov su zadobili lake telesne povrede.

Share