Suspendovan pripadnik Žandarmerije optužen za ratne zločine

Suspendovan pripadnik Žandarmerije optužen za ratne zločine

Logo FHPKomandant Žandarmerije Milenko Božović suspendovao je Vladana Krstovića, aktivnog pripadnika Žandarmerije, protiv koga je Tužilaštvo za ratne zločine (TRZ) podiglo optužnicu u predmetu Ljubenić, nakon zahteva Fonda za humanitarno pravo (FHP). FHP napominje da Vojska Srbije i Ministarstvo odbrane odbijaju da povuku iz aktivne službe oficira i podoficira Vojske Srbije (VS), Pavla Gavrilovića i Rajka Kozlinu, kojima se sudi za zločin nad civilima u selu Trnje u martu 1999. godine.

FHP je u decembru 2013. godine uputio zahtev Žandarmeriji da se sa dužnosti udalji Vladan Krstović kome je optužnicom TRZ stavljeno na teret da je zajedno sa drugim pripadnicima 177. vojno-teritorijalnog odreda (177. VTO) u selu Ljubenić (opština Peć) 1. aprila 1999. godine počinio ubistvo najmanje 46 albanskih civila. Optužnica TRZ tereti Krstovića i za prinudno raseljavanje žena, dece i staraca u Albaniju, paljenje porodičnih kuća i zastrašivanje civila. Zahtev je podnet na osnovu člana 165 stav 3 Zakona o policiji koji propisuje da “zaposleni u Ministarstvu može biti privremeno udaljen s rada, na obrazloženi predlog rukovodioca, kada je protiv njega doneto pravnosnažno rešenje o sprovođenju istrage za krivično delo za koje se goni po službenoj dužnosti, ili pokrenut disciplinski postupak zbog teške povrede službene dužnosti i ukoliko bi njegovo prisustvo na radu štetilo interesima službe.”

U odgovoru od 21. marta 2014. godine, FHP je obavešten da je komandant Žandarmerije suspendovao Krstovića do okončanja krivičnog postupka.

FHP ističe da je identičan zahtev upućen i načelniku Generalštaba Ljubiši Dikoviću, u pogledu oficira i podoficira VS optuženih da su kao pripadnici 549. motorizovane brigade Vojske Jugoslavije učestvovali u ubistvu najmanje 27 albanskih civila. FHP do danas nije primio odgovor, ali ministar odbrane Nebojša Rodić je u izjavi dnevnom listu “Danas” komentarisao zahtev FHP-a rekavši da će „Ministarstvo odbrane, Vojska Srbije i Vojnobezbednosna agencija postupati isključivo po zahtevu Tužilaštva i suda i [da će] odgovoriti na sve njihove zahteve kako bi se utvrdilo da li je izvršeno krivično delo ratnog zločina“. Ministar nije obrazložio odluku da se ne iskoristi zakonska mogućnost za suspenziju optuženih za teška krivična dela zbog narušavanja ugleda Vojske.

FHP podseća da su, među preko 160 optuženih osoba za ratne zločine, 10 odsto njih bili aktivni pripadnici vojske i policije u momentu optuženja. FHP poziva državne organe da sprovedu proveru biografija i utvrde dostojnost za obavljanje državne službe svih pripadnika policije i vojske koji su učestvovali u operacijama u okviru kojih su počinjeni zločini nad civilima.

Share