Presuda: Država Srbija je odgovorna zbog ranjavanje Roma Masima Marinkovića

Na sednici održanoj 7. jula 2006. godine, Okružni sud u Beogradu je potvrdio presudu Prvog opštinskog suda od 28. februara 2006. godine kojom se država Srbija obavezuje da Romu Masimu Marinkoviću, tridesetogodišnjem bivšem bokseru iz Beograda, isplati naknadu štete u iznosu od 485.000 dinara.

Naime, država je odgovorna zato što je policajac Vladan Bonifačić 25. novembra 1998. godine na Slaviji ranio Masima Marinkovića. Fond za humanitarno pravo (FHP) koji je zastupao Marinkovića u ovom postupku, primio je pomenutu presudu 8. novembra 2006. godine.

Dana 25. novembra 1998. godine, Masimo Marinković je sa braćom Miroslavom Marinkovićem, Zoranom Mitrovićem i prijateljem Zoranom Jovanovićem proslavljao uspeh Mitrovića na međunarodnom bokserskom takmičenju. Nakon proslave, oko 2.30 h, došli su na Slaviju kako bi u jednom od kioska kupili nešto za jelo. Tada je pored kioska prolazio Vladan Bonifačić sa svojim psom. Zoran Mitrović je rekao: „Dovešću ti ja svog psa“, obraćajući se psu koji ga je uplašio. Bonifačić mu je rekao: „Šta hoćeš, Cigane, briši odatle!“. Mitrović mu je odgovorio da oni hoće da kupe nešto za jelo. Bonifačić mu je tada prišao i počeo da ga gura, a Miroslav i Masimo Marinković koji su do tada stajali po strani, prišli su i pokušali da ih razdvoje. U trenutku kada je Masimo stajao iza Miroslava i pokušao da ga povuče unazad, Bonifačić je rekao: „Stoj, policija!“, a zatim izvadio pištolj i ispalio jedan metak u pravcu Miroslava i Masima Marinkovića. Metak je prvo okrznuo Miroslava Marinkovića po grudima, a zatim pogodio Masima Marinkovića u levu podlakticu. Obojica su pali na zemlju. Ubrzo je stigla patrola policije. Policajci su Zorana Mitrovića i Zorana Jovanovića uveli u službeno vozilo gde su ih vređali i udarali. Nakon desetak minuta vozilo Hitne pomoći je odvelo Miroslava i Masima Marinkovića u Urgentni centar.

Miroslav Marinković se brzo oporavio, a Masimo Marinković i danas oseća posledice ranjavanja: zbog ove povrede je morao da prekine boksersku karijeru, a danas teško obavlja i najednostavnije pokrete levom rukom.

Istražni sudija Drugog opštinskog suda u Beogradu je 13. maja 1999. godine pokrenuo istragu protiv Masima Marinkovića, Miroslava Marinkovića i Zorana Jovanovića zbog krivičnog dela nasilničko ponašanje. Istraga je obustavljena 20. oktobra 1999. godine zbog odustanka javnog tužioca od daljeg gonjenja osumnjičenih.

Po presudi Prvog opštinskog suda koja je postala pravosnažna, država Srbija je odgovorna, jer je pripadnik MUP-a Srbije, Vladan Bonifačić, iako u vreme kritičnog događaja van dužnosti i u civilu, naneo teške telesne povrede Masimu Marinkoviću, koristeći pri tome službeni pištolj.

Share