Skinhedsi napali Rome na Banjici

Grupa od oko 15 skinhedsa napala je 11. marta Rome koji su ispraćali prijatelja u vojsku. Na okretnici u Bulevaru JNA na Banjici, oko 21 čas, skinhedsi su kamenovali tramvaj u kojem se nalazilo tridesetak Roma, muškaraca, žena i dece.

Zvonko Mitrović rekao je FHP-u da su napadači bili obučeni u spitfire jakne, da su neki bili ošišani do glave i da su skandirali: “Napred skinsi, pušite ga Cigani.” U rukama su držali bejzbol palice, motke, kamenice i flaše. Kad su muškarci izašli iz tramvaja, s namerom da zaštite svoje porodice, došlo je do opšte tuče.

Milorad Jovanić dobio je udarac letvom iznad levog oka, palicom po glavi i levoj ruci. Zvonka Mitrovića skinhed je udario palicom po ramenu. Milan Jovanović udaren je palicom po glavi. Dragan Jovanović i Ljubiša Šainović pogođeni su kamenicama u noge. Prema lekarskoj dokumentaciji svi su zadobili lake telesne povrede.

Budući da je sve više Roma izlazilo iz tramvaja i da su postali nadmoćniji, skihedsi su se povukli bacajući kamenice. Kada su se dovoljno udaljili, Romi su se vratili u tramvaj koji je odmah krenuo. Tada je iz dvorišta Osnovne škole “Bora Stanković” izašlo još dvadesetak slično obučenih napadača koji su potrčali za tramvajem. Pojavila su se, međutim, dvoja policijska kola. Jedna policijska patrola uhvatila je nekoliko skinhedsa, a druga je razgovarala sa Romima i pozvala hitnu pomoć.

Kada su petorica povredenih Roma hteli da uđu u kola hitne pomoći medicinska sestra je rekla: “Gde ćete svi, nije ovo ciganska mala”. Na primedbu Zvonka Mitrovića da su povređeni, ona je uzvratila: “Hajde tišina, nisu vas ubili”. Prema ozleđenim Romima neuljudno se ponašao i medicinski tehničar. Oni su odbili da kažu svoja imena kada je Mitrović to od njih zatražio. Registarski broj kola hitne pomoći je BG 273-154.

Share