Zahtev za utvrđivanje činjenica o incidentnom ponašanju pripadnika VJ u pograničnom pojasu sa Republikom Srpskom

Saveznom ministarstvu odbrane

Ministru Slobodanu Krapoviću

Poštovani ministre,

Molim Vas da obratite pažnju na incident koji se dogodio 17. jula 2001. godine na granici Srbije i Republike Srpske, kada su pripadnici Vojske Jugoslavije postupili prema civilima, građanima Srbije, mimo zakona, izlažući ih krajnje ponižavajućem položaju.

Komandir pogranične patrole VJ karaule Strmci Dragan Drobnjaković i četvorica vojnika, presreli su tog dana u pograničnom pojasu kamion sa stokom Alana Šipovića iz sela Krajčinovići u opštini Priboj. Optužujući ga da švercuje stoku, vojnici su naredili Alanu da krene s njima u karaulu što je on odbio strahujući za svoju bezbednost. Tada je vodnik Drobnjaković naredio vojnicima da Šipoviću vežu ruke. Na Šipovićevu molbu da mu popuste veze, Drobnjaković ga je udario “motorolom”, naređujući mu da govori samo ako ga nešto pitaju. Vodnik je kasnije odlučio da ne vode Šipovića u karaulu već da sačekaju policiju. Alanov otac Izet Šipović koji je u međuvremenu stigao na mesto incidenta uspeo je da nagovori vojnike da odvežu njegovog sina. Posle sat vremena došla je policijska patrola koja je razrešila nastalu situaciju tako što je vojnike, Alana i njegovog oca odvela u policijsku stanicu u Priboju da daju izjave o događaju. Posle tog događaja u selu Krajčinovići, i drugim selima u opštini Priboj gde žive Muslimani, nastupila je napeta situacija i bojazan da bi se takvi incidenti mogli ponoviti.

Poštovani ministre, molim Vas da naredite istragu o incidentu i kontaktirate porodicu Šipović kako bi ona, i ostali ljudi koji žive u pograničnom delu Srbije, dobili sigurnost i uverenje da je reč samo o incidentnom ponašanju nekih pripadnika Vojske Jugoslavije.

S poštovanjem,

Izvršni direktor FHP

Nataša Kandić

Share