Film „Dubina dva“ na 66. Filmskom festivalu u Berlinu

Film „Dubina dva“ na 66. Filmskom festivalu u Berlinu

66 Film Festival BerlinNa 66. Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu, koji se održava od 11. do 21. februara, biće prikazan niskobudžetni, eksperimentalni dokumentarni film ”Dubina dva”, u režiji Ognjena Glavonića. Berlinale je jedan od najvećih i najprestižnijih filmskih festivala, a svetska premijera biće održana u okviru selekcije „Berlinale Forum“, u kojoj se uglavnom prikazuju avangardni, eksperimentalni radovi, video eseji, političke reportaže, i još uvek neistraženi filmski predeli i izrazi.

„Dubina dva“ je dokumentarni film sa elementima trilera, eksperimentalne forme: sinteza svedočanstava i snimaka mesta na kojima su se desili zločini pre 17 godina.

2001 godine obelodanjeno je postojanje masovne grobnice u beogradskom predgrađu Batajnica. Grobnice su sadržale više od 700 ljudskih tela, koja su tokom NATO bombardovanja Srbije 1999. godine iskopavana iz primarnih masovnih grobnica na Kosovu i prevožena kamionima hladnjačama na tajne lokacije u Srbiji. Danas, 15 godina kasnije, uprkos činjenici da se najveća masovna grobnica nalazila nedaleko od samog centra Beograda, i da je među telima pronađeno i sedamdeset petoro dece – na mestu masovne grobnice nema nikakvog obeležja niti spomenika, a skoro niko danas u Srbiji ni ne zna za ovaj slučaj niti priču iza njega. Ona je i dalje javna tajna.

U pokušaju da otkrije, rasvetli i da glas ovim pričama, i dalje zakopanim u tišini, „Dubina dva“ se, meditativnim i hipnotišućim stilom, obraća direktno doživljajima, mašti i osećanjima gledaoca.

Film je nastao u produkciji Non-Aligned Films i Fonda za humanitarno pravo. Producenti su Dragana Jovović i Sandra Orlović, snimateljka Tatjana Krstevski, montažerka Jelena Maksimović a dizajn zvuka je uradio Jakov Munižaba. Glavonićev prethodni dokumentarac, ”Živan pravi pank festival”, prikazan je na više od 40 domaćih i inostranih filmskih festivala, kao što su Roterdam, Cinema du Reel, CPH:DOX, IndieLisboa…

Share