Tužilac izmenio optužnicu i zatražio da braća Mazreku budu kažnjeni

U postupku protiv braće Ljuana i Bekima Mazrekua pred Okružnim sudom u Nišu, tužilaštvo je dalo završnu reč. Zamenik okružnog javnog tužioca Miodrag Surla na pretresu 4. aprila, zatražio je da sud braću Mazreku proglasi krivim za mučenje, silovanje i ubijanje civila u selu Klečka na Kosovu.

Surla je predložio da  sud prihvati iskaze koje su braća Mazreku davali u istražnom postupku, ocenivši da je njihova odbrana na sudskim pretresima nelogična, neuverljiva i “pomalo” naivna.

Prema njegovim rečima, “providna odbrana optuženih može se videti iz činjenice da je glavni pretres tri puta počinjao iznova”. On je ukazao da su optuženi, navodno, na svim pretresima davali kontradiktorne izjave.

“Verujem da će sud prihvatiti kao istinit i uverljiv njegov (Bekimov) iskaz iz istražnog postupka koji je dao iz sopstvene griže savesti, a sama činjenica da je davao dve različite odbrane najbolje govori o tome da ga niko nije prisiljavao niti učio napamet da kaže ono što misli da je za njega najbolje”, rekao je, između ostalog, Miodrag Surla.

On je ocenio da “način na koji je to delo izvršeno svrstava zločin u Klečki u najmostruozniji zločin izvršen nakon Drugog svetskog rata”.

Surla je kazao da slučaj Klečka “ne bi smeo da bude zaključen na Ljuanu i Bekimu” i pozvao “ljude od struke koji ovih dana šetaju Kosovom” da ga rasvetle.

“Tamo su, ipak, pronađene ljudske kosti koje zaslužuju da se o njima sazna istina, bez obzira na to koje su vere, nacije ili boje kože bili ti ljudi čije su kosti pronađene i koje svedoče o zločinu”, rekao je Surla.

On je u završnoj reči predložio sudu da ne uvaži nalaz finskih patologa koji je u suprotnosti sa nalazima Instituta za sudsku medicinu u Prištini. “Finski patolozi nisu bili ovlašćeni da samostalno rade svoj nalaz već u saradnji sa stručnjacima našeg insituta i kolegama iz Belorusije. Sada vidimo da su kao i u slučaju Račak samostalno istupili dajući nalaz pun mana”, rekao je Surla.

Na pretresu 3. aprila zamenik okružnog javnog tužioca prekvalifikovao je optužnicu tako što je odustao od dela koji braću Mazreku tereti za krivično delo udruživanja radi neprijateljske datnosti. Tužilac je ostao pri stavu da su braća Mazreku krivi za izvršenje krivičnog dela terorizma. On je, takođe, odustao od dela optužnice koji tereti Ljuana i Bekima Mazrekua za kidnapovanje, mučenje i ubistvo dvojice Albanaca iz Suve Reke. Odbrana je na ranijim pretresima dostavila umrlice Agima Tačija i Faika Bitićija koje pokazuju da je Tači izvršio samoubistvo 1981. godine, a da je Bitići umro od upale pluća u aprilu prošle godine.

Surla je izmenio optužnicu, unevši imena dvojice kosovskih Srba, navodnih žrtava braće Mazreku: “Ljuan marta, a Bekim maja meseca 1998. godine pristupili su terorističkoj organizaciji ‘Ljumi’, delu terorističke organizacije koja sebe naziva Oslobodilačka vojska Kosova. Prvookrivljeni Ljuan je sa više drugih pripadnika bande učestvovao u napadu na grad Orahovac u periodu od 17. do 22. jula 1998. godine prilikom kojeg su ubijeni meštani Anđelko Kostić i Rajko Nikolić”. Ta imena tužilac ranije nije spominjao u optužnici.

Na pretresu 3. aprila pročitan je nalaz tima finskih patologa koji govori samo o ostacima trojice punoletnih muškaraca dok su prema analizi prištinskog Instituta, u Klečki nađene kosti i jedne devojčice. Budući da je Surla osporio autentičnost i valjanost nalaza finskih patologa, odbrana je zatražila superveštačenje bilo kog instututa za sudsku medicinu u Srbiji. Sudsko veće, kojim je predsedavao sudija Milimir Lukić, odbilo je, međutim, taj predlog odbrane.

Suđenje se nastavlja 9. aprila kada će odbrana, a verovatno i optuženi, dati završnu reč. Braća Mazreku su na ranijim pretresima negirali navode optužnice tvrdeći da su im priznanja u istražnom postupku silom iznuđena.

Braća Mazreku uhapšeni su 2. avgusta 1998. godine, a Okružno javno tužilaštvo u Prištini podiglo je u februaru 1999. protiv njih optužnicu. Ljuan i Bekim Mazreku optuženi su, između ostalog, da su kao pripadnici OVK učestvovali u napadima na pripadnike policije i Vojske Jugoslavije. Prema navodima optužnice braća Mazreku su učestvovali u napadu na Orahovac, gde su kidnapovali više desetina građana i odveli ih u selo Klečka. Tamo su, dodaje se u optužnici, sa još “18 pripadnika bande učestvovali u masovnom streljanju i mučenju masakriranih lica”. Ljuan Mazreku optužen je i da je silovao devojčicu srpske nacionalnosti starosti između 12 i 15 godina, kao i da je jednom dečaku starosti oko osam godina odsekao uvo. Njegov brat Bekim optužen je da je “izvršio silovanje više ženskih osoba srpske nacionalnosti”.

Share