Okružni sud u Nišu osudio četvoricu kosovskih Albanaca da bi pokrio vreme koje su proveli u pritvoru

Fond za humanitarno pravo (FHP) ukazuje da sudovi u Srbiji nastavljaju sa praksom izricanja zatvorskih kazni da bi pokrili vreme koje su okrivljeni proveli u pritvoru. Na taj način sudovi onemogućavaju građane da tuže državu za naknadu štete zbog nezakonitog pritvora.

Okružni sud u Nišu na ponovnom suđenju 23. novembra 2000. godine osudio je četvoricu kosovskih Albanaca na po 18 meseci zatvora za krivično delo udruživanja radi neprijateljske delatnosti. To je vreme koje su Baškim Sadiku, Azem Zegrovu, Feriza Kaciju i Ekrema Jusufi proveli u pritvoru tako da su istog dana pušteni na slobodu. Branioci optuženih, među kojima i advokati FHP, tražili su oslobađajuću presudu jer tužilaštvo nije ponudilo nijedan dokaz da su krivi za oružani napad na srpske policajce.

Vrhovni sud Srbije prihvatio je u oktobru 2000. godine žalbu advokata Fonda za humanitarno pravo i ukinuo prvostepenu presudu Okružnog suda u Nišu kojom su četvorica Albanaca osuđeni od godinu i po do dve i po godine zatvora samo na osnovu testa parafinske rukavice. Vrhovni sud Srbije je konstatovao da je presuda zasnovana na pogrešno utvrđenom činjeničnom stanju i da je potpuno nerazumljiva i protivrečna. Okružni sud u Nišu na ponovnom suđenju nije postupio u skladu sa rešenjem Vrhovnog suda Srbije i ponovo je doneo osuđujuću presudu iako tužilastvo nije ponudilo nijedan valjan dokaz.

Share