Da se hitno rasvetli napad nad Srbima u Goraždevcu

Da se hitno rasvetli napad nad Srbima u Goraždevcu

fdh_kosovo_logoFond za humanitarno pravo Kosovo (FHP Kosovo) izražava ogorčenje zbog poslednjeg oružanog napada u selu Goraždevac/Gorazhdevc, opština Peć/Pejë. Takođe, FHP Kosovo podseća da i u prošlosti policijske istrage napada na lokalne Srbe u ovom selu, kao i u celom regionu Peći, skoro nijednom nisu dale rezultate. Neuspeh u hapšenju počinilaca ovog zločina još više će stvoriti osećaj neizvesnosti kod građana srpske nacionalnosti ovog sela, ali i na celom Kosovu i imaće negativan uticaj u uspostavljanju poverenja u kosovske institucije.

Lokalne i centralne institucije na Kosovu stalno pozivaju srpsku zajednicu da se integriše u kosovsko društvo, ali sa druge strane ne vidi se politička volja u praksi. Ove institucije ne ulažu napore da zaista stvore uslove da se Srbi integrišu u kosovsko društvo, da se slobodno kreću i da imaju potpunu bezbednost u svojim sredinama. Nije dovoljno što se Srbi verbalno pozivaju na integraciju, nego poziv mora da bude propraćen i konkretnim radnjama.

FHP Kosovo poziva policiju Kosova da, u skladu sa svojim mandatom, preduzme sve zakonom predviđene mere kako bi uhapsila i pred lice pravde izvela počinioce ovog kriminalnog dela, kao i kako bi sprečila bilo kakav napad na kosovske Srbe. FHP Kosovo, takođe, poziva lokalne vlasti da utvrde materijalnu štetu koja je nastala kao posledica ovog napada i da pruže odštetu građanima Goraždevca.

U nedelju ujutro, oko 02:50 časova, desio se oružani napad u ovom selu, kojom prilikom je spaljeno jedno vozilo, jedna stambena kuća je pogođena iz vatrenog oružja, a oštećen je i spomenik lokalnim Srbima ubijenim tokom i posle rata.

Share