Maksimalne kazne za osmoricu Albanaca

Pred Okružnim sudom u Leskovcu u četvrtak je završeno suđenje grupi od trinaest kosovskih Albanaca optuženih za krivična dela terorizma i udruživanja radi neprijateljske delatnosti.

Ovoj grupi, koju su pripadnici VJ uhapsili aprila 1999. godine u opštini Plav u Crnoj Gori, prvobitno je stavljeno na teret da su odgovorni za ubistvo 16 policajaca u selima Ločane i Prilep, ali je na glavnom pretresu tužilac izmenio optužnicu jer je na osnovu izjava saslušanih policajaca utvrđeno da u pomenutim napadima nije poginuo nijedan policajac. Čitava optužba zasnovana je na samoptužujućim iskazima okrivljenih datim pred vojnim istražnim organima odmah nakon hapšenja, za koje su okrivljeni na glavnom pretresu rekli da su iznuđeni pod torturom.

Veće Okružnog suda kojim je predsedavao sudija Milomir Lazović osudilo je Nitaj Imera, Sefera, Zenela i Besima, Mazrekaj Hasana, Rustema i Ramu i Dukaj Avnija, sve iz sela Drenovac, opština Dečani, na po 15 godina zatvora, Lekaj Valdet iz Đakovice osuđen je na dve godine zatvora, dok su Sulja Ahmet i maloletni Lekaj Kujtim, Dukaj Hasim i Fidan Dervishaj oslobođeni optužbi i pušteni na slobodu.

Share