Pod lupom: Ljudska prava u Srbiji i Crnoj Gori

t_Spotlight_on_Human_rights_Serbia_and_Montenegro

Kompilacija izveštaja sa istraživanja slučajeva kršenja ljudskih prava u Srbiji i Crnoj Gori koji su publikovani tokom 1995. godine pod nazivom «Pod lupom» od br. 16. do br. 20.

Najobimniji je izveštaj «Kosovski Albanci II», zasnovan na istraživanju koje je sprovodeno od maja do decembra 1994, i koji navodi široka i učestala povređivanja prava kosovskih Albanaca, od sprečavanja nastave u školama, segregacije, do nezakonitih pritvaranja, maltretiranja od strane policije, sprečavanja skupova, od političkih do sportskih, i organizovanja političkih suđenja.

Izveštaj «Suđenje generalu Vladi Trifunoviću I» govori o suđenju pred Vojnim sudom u Beogradu general-majoru Vladi Trifunoviću, i pukovnicima u penziji Sretenu Raduškom i Berislavu Popovu zbog navodnog krivičnog dela podrivanja vojne i odbrambene moći zemlje kada su predali Varaždinsku kasarnu koja je bila okružena hrvatskim jedinicama, uvidevši da bi dalja odbrana iste vodila ka nepotrebnim žrtvama. Pomenutima se već dva puta sudilo i dobili su oslobađajuću presudu. Međutim, suđenje se ponavlja da bi došlo do osude, postupak sadrži nepravilnosti, a ceo njegov tok prati kampanja protiv optuženih u državnim medijima i vojnim listovima.

Izveštaj «Mobilizacija izbeglica u Srbiji» govori o prisilnoj mobilizaciji izbeglica iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske koju su vršili MUP i Vojska Jugoslavije, uz povremeno učešće vojne policije iz Krajine. U izveštaju se konstatuje da je mobilizacija nelegalna s obzirom na usvojene domaće savezne i republičke zakone i usvojene konvencije i protokole i da po načinu na koji se izvodi ima karakter «lova na ljude». Državni organi su se povodom ovoga izjašnjavali da je reč o «kontroli» lica koja se ilegalno nalaze u Republici Srbiji, dok se međutim mobilišu i oni koji su državljani Savezne Republike Jugoslavije a koji su samo rođeni ili nekada živeli na teritoriji Hrvatske ili Bosne.

Izveštaj «Suđenje generalu Vladi Trifunoviću II» sadrži komentare presude Vojnog suda;

Izveštaj «Kršenje prava izbeglica u Srbiji i Crnoj Gori» govori o postupanju vlasti Republike Srbije prema izbeglicama, beleži vraćanje sa granica, nepriznavanje izbegličkog statusa, vojnu mobilizaciju izbeglih, proterivanja.

Drugi deo knjige sadrži izveštaje iz baze podataka HLC o slučajevima: d-f-7.doc; d-f-18-doc; d-mah-16.doc; d-cel-1.doc; d-caj-4.doc; d-bij-13.doc.

Na kraju knjige se nalazi spisak medija u okviru kojih su izveštaji publikovani.

Publikaciju «Pod lupom: Ljudska prava u Srbiji i Crnoj Gori» preuzmite ovde.

Kat.br.: 09/11/1996

 

Share