DA ZNAMO: Ovčara, 20.11.1991.

Neposredno po zauzimanju Vukovara, 20. novembra 1991. godine, pripadnici JNA izveli su preko 200 ranjenika, bolesnika, civila i pripadnika hrvatskih oružanih snaga iz vukovarske bolnice i odveli ih na poljoprivredno dobro Ovčara.

Tokom noći pripadnici TO Vukovara i dobrovoljci izveli su zarobljenike iz hangara i  streljali ih na obližnjem lokalitetu Grabovo.

U septembru i oktobru  1996. godine godine započele su ekshumacije iz masovne grobnice koje su  trajale 40 dana. Ekshumirano je 200 tela, a do jula 2006. identifikovane su 194 osobe, uzrasta od 16 do 77 godina. Još uvek se traga za još oko 60 osoba.

Za ovaj zločin Veće za ratne zločine u Beogradu osudilo je  na dvadesetogodišnju kaznu Miroljuba Vujovića, Stanka Vujanovića, Predraga Milojevića, Đorđa Šošića, Miroslava Đankovića i Sašu Radaka. Na 15 godina zatvora osuđeni su Milan Vojnović i  Ivana Antonijević, Jovica Perić na 13, Nada Kalaba na 11  i Milan Lančužanin na šest godina zatvora. Na petogodišnje izdržavanje kazne osuđeni su Predrag Dragović i Goran Mugoša.

Veće je oslobodilo optužbi Marka Ljuboju, Slobodana Katoća, Predraga Madžarca, Vuju Zlatara i Milorada Pejića.

Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na područiju bivše SFRJ osudio je Mileta Mrkšića na 20 godina zatvora zbog ubistva i mučenja civila, a Veselina Šljivančanina na 17 godina zbog dokazanih optužbi za mučenje dok je Miroslav Radić oslobođen optužbi.
Za zločin na Ovčari optuženi su i Slavko Dokmanović, nekadašnji predsednik opštine Vukovar koji je izvršio samoubistvo u pritvoru u Hagu 1998. godine  i Vojislav Šešelj kome je postupak u toku.

Share