Nastavlja se s prezentacijama Outreach programa za učenike srednjih škola na Kosovu

Outreach program Međunarodnog suda pokrenuo je danas novu seriju svog popularnog programa prezentacija u srednjim školama na Kosovu za školsku 2010 – 2011. godinu.

Ovaj program, kojeg je podržalo kosovsko Ministarstvo obrazovanja, nauke i tehnologije, uključuje niz prezentacija u 15 gimnazija tokom jesenjeg i zimskog perioda školske godine u okviru nastavnog programa iz predmeta građansko vaspitanje.

Multimedijalne prezentacije su osmišljene tako da upoznaju učenike 12. godine s radom Međunarodnog suda i njegovim dostignućima u izvođenju pred lice pravde najodgovornijih za ratne zločine počinjene na Balkanu tokom devedesetih godina prošlog veka. Učenici će takođe saznati kakav je doprinos Međunarodnog suda utvrđivanju činjenica i postkonfliktoj pravdi u njihovom regionu.

fhp-kosovo-out

Tokom ove serije prezentacija, predstavnik Fonda za humanitarno pravo na Kosovu će, zajedno s Outreach programom, prezentovati relevantne informacije iz Kosovske knjige pamćenja, baze podataka koju je sastavila ova nevladina organizacija koja sadrži podatke o svakoj pojedinačnoj žrtvi sukoba na Kosovu.

Prezentacije u srednjim školama su ranije održane tokom 2006 – 2007. i 2008 – 2009 školske godine, kada je više od 1.200 učenika iz više od 35 škola upoznato s radom Međunarodnog suda.

Međunarodni sud se zalaže da se okonča nekažnjivost i razvija poštovanje vladavine prava, što je od presudne važnosti za razvoj savremenog društva i propagiranje tih vrednosti, posebno među mlađim generacijama stanovnika Kosova.

Dok se MKSJ približava kraju mandata, njegov Outreach program intenzivira napore da lokalnim zajednicama omogući bolji pristup širokom spektru dostignuća Međunarodnog suda i da ih objasni. Outreach program na taj način pokušava da učvrsti nasleđe Međunarodnog suda u regionu cele bivše Jugoslavije.

Kao pionirski iskorak kojeg je razvio Međunarodni sud, Outreach program je prošle godine obeležio desetu godišnjicu svog rada. Ovaj program velikodušno pomaže Evropska komisija.

Više informacija o Outreach programu dostupno je na veb-sajtu Međunarodnog sud na

http://www.icty.org/sections/Outreach 

 

Share