Obeležena godišnjica stradanja Vukovara

Predstavnici Fonda za humanitarno pravo (FHP), zajedno sa izvršnom direktorkom Natašom Kandić, prisustvovali su u četvrtak 19.11.2009. u Vukovaru komemoraciji pod nazivom „Vukovar jučer, danas i sutra: Dani sjećanja na žrtvu Vukovara 1991“, u organizaciji udruge Vukovarske majke. Zajedno sa predstavnicima FHP, u Vukovar su iz Beograda doputovale i predstavnice Žena u crnom, kao i Inicijative mladih za ljudska prava.

1

Komemoracija je počela obilaskom Borovo naselja, predgrađa Vukovara u kome se za vreme granatiranja u oktobru i novembru 1991. godine u atomskim skloništima krilo nekoliko hiljada ljudi, od kojih je veliki broj i stradao baš na tom mestu. Tu su položeni venci i upaljene sveće pored spomen ploče civilnim žrtvama i braniteljima Vukovara.

2

Nakon toga usledila je poseta poljoprivrednom dobru Ovčara, gde je predstavnik udruge Vukovarske majke Mirko Kovačić govorio o tome kako su ranjenici i osoblje vukovarske bolnice izvedeni na sporedna vrata bolnice i iz grada, te dovedeni na Ovčaru i 20.11.1991. streljani na tom mestu. Okupljeni su tu čuli i o preživelom koji je kasnije pomogao da se otkrije masovna grobnica na tom mestu, kao i o  toku kasnijih ekshumacija i identifikacija.

3

Predstavnici FHP-a, Žena u crnom i Inicijative mladih za ljudska prava posetili su i Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar domovinskog rata u Ovčari, koji se nalazi u jednom od hangara u kojem su u novembru 1991. godine držani civili i zarobljeni branitelji. Na zidovima tog hangara, preuređenog u memorijalni centar, danas se nalaze fotografije žrtava, sa imenom, prezimenom i datumom rođenja. Prostorija je u stalnom mraku, a slabo svetlo sa stropa i 264 zvezdice simbolišu svaku od žrtava.

4

5

Nakon obilaska memorijalnog centra učesnici komemoracije su u Borovu Selu, na obali Dunava u spomen na ubijene civile i branitelje bacili crvene ruže u vodu.

6

Komemoracija je završna polaganjem cveća i paljenjem sveća pred spomenikom 24-orici hrvatskih branitelja u susednom selu Dalj.

7

Osim članova porodica žrtava i organizacija za ljudska prava, komemoraciji su  prisustvovali i predstavnici medija, gradskih vlasti i katoličke crkve i građani Vukovara i drugih gradova Hrvatske.

Share