Proglasimo 11. juli Danom sećanja na genocid u Srebrenici

11.11.2009. – U ime nevladinih organizacija za ljudska prava iz Srbije, na platou ispred Predsedništva Republike pročitan je poziv predsedniku, premijeru, i predsednici Narodne skupštine Republike Srbije, da podrže Rezoluciju Evropskog parlamenta o proglašenju 11. jula danom sećanja na genocid u Srebrenici, kako bi do 11. jula 2010. godine Narodna skupština Republike Srbije donela odluku o obeležavanju ovog Dana sećanja.

web_banner

Ispred nevladinih organizacija za ljudska prava (Žene u crnom, Centar za unapređenje pravnih studija, Komitet pravnika za ljudska prava YUCOM, Fond za humanitarno pravo, Inicijativa mladih za ljudska prava i Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji) pismo upućeno državnim organima Republike Srbije ovaj put je pročitao Dušan Lopušina iz Inicijative mladih za ljudska prava.

web_citanje

Potpisnice pisma organizuju ova javna čitanja svakog 11. u mesecu, počevši od februara 2009, jer smatraju da je javno obraćanje jedini način da se skrene pažnja predsednika i javnosti Srbije na ovu inicijativu.

web_veliki_banner

Predstavnici nevladinih organizacija su čitanjem ovog pisma podsetili odgovorne predstavnike vlasti da proglase 11. juli Danom sećanja na genocid u Srebrenici, jer to ne samo što proizilazi iz preporuke Evropske unije, nego i iz moralne obaveze države prema žrtvama, kao i presude Međunarodnog suda pravde.

Share