Sećanje na Nataliju Estemirovu

Estemirova

Natalija Estemirova, novinarka i saradnica ruske nevladine organizacije Memorijal koja je istraživala povrede ljudskih prava u Čečeniji, oteta je u sredu 15. jula u glavnom gradu Čečenije Groznom.

Nekoliko sati pošto su je četvorica napadača kidnapovali, pronađena je mrtva nedaleko od Nazrana, prestonice Ingušetije, regiona koji se na zapadu graniči sa Čečenijom.

Estemirova se bavila prikupljanjem dokaza o kršenjima ljudskih prava u Čečeniji i sarađivala je sa novinarkama Nove Gazete, Anom Politkovskom, kritičarkom politike Kremlja u Čečeniji, koja je ubijena 2006. i Anastasijom Baburovom koja je takođe ubijena ove godine. Estemirova je blisko sarađivala i sa Stanislavom Markelovim, advokatom i braniteljem ljudskih prava u Čečeniji, koji je u januaru ubijen u Moskvi.

Irena Kan, generalna sekretarka međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava Amnesty International izjavila je da je ubistvo Natalije Estemirove još jedan pokušaj da se uguši civilno društvo u Rusiji, a da je ubistvo posledica toga što su ruske i čečenske vlasti dozvolile da suviše dugo traje nekažnjavanje ratnih zločina.

Fond za humanitarno pravo i izvršna direktorka Nataša Kandić ostavili su, zajedno sa mnogim drugima, kratke zapise u znak sećanja na Nataliju Estemirovu koji se mogu pogledati na web stranici Reach All Women in War.

Share