Izvinjenje gradonačelnika Beograda nije dovoljno

Izvinjenje gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa zbog zabrane uprave Sava centra (SC) da Gej strejt alijansa (GSA) održi svoju konferenciju za medije u SC nije dovoljno.

Ovom izjavom gospodin Đilas pokazao je lično razumevanje za probleme sa kojima se suočavaju lezbejke, gejevi, biseksualne i transrodne (LGBT) osobe u Srbiji i mi mu se zahvaljujemo na tome.

Međutim, jedini odgovoran potez državnih i gradskih organa, kojim bi pokazali ozbiljnu nameru da žele da se razračunaju sa homofobijom u našoj zemlji, jeste da smene upravu SC.

Navođenje bezbednosti kao razloga zabrane održavanja konferencije GSA predstavlja licemerje i zloupotrebu. Homofobične izjave direktora SC Dragana Vučićevića su vrlo jasne i ne zahtevaju nikakvo dodatno prikupljanje informacija o ovom flagrantnom slučaju kršenja ljudskih prava i diskriminacije.

Vučićević je za dnevni list „Alo“ izjavio 25. februara 2009. godine:

“Nemam ništa protiv njih, osim što ne mogu očima da ih vidim. Znate gde se pederi skupljaju po gradu, pa neka onda idu tamo da drže konferencije. U Centru „Sava“ mogu da se organizuju samo skupovi sa pristojnim ljudima i pristojnim sadržajem. Mislim da pederi nigde nisu dobro došli, a pogotovo ne u Centru „Sava“.

Ovom i drugim svojim izjavama Vučićević je prekršio član 21 Ustava Republike Srbije, Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, član 387 Krivičnog zakonika Srbije i član 16 i član 77 Zakona o zaštiti potrošača i za to mora da snosi svu zakonsku odgovornost.

Izjavom da je izvinjenje Vučićevića više nego dovoljno, gospodin Đilas skreće pažnju sa zakonske odgovornosti svih koji koriste govor mržnje protiv neostomišljenika, a da pri tome čak ni ne pominje mogućnost da ovakva odluka uprave SC bude promenjena.

Takođe, problem u Srbiji nisu manjine, koje imaju ustavom i međunarodnim normama garantovano pravo na mirno okupljanje. Problem Srbije je nekažnjavanje svih onih koji nasilno sprečavaju mirna okupljanja i ostvarivanje drugih ljudskih prava i sloboda i promovišu nasilje.

Mi se zahvaljujemo gradonačelniku Beograda Draganu Đilasu na izvinjenju, ali zahtevamo da preduzme sve mere koje mu stoje na raspolaganju, kao i da smeni upravu Sava centra.

Gej strejt alijansa
Švedski helsinški odbor
Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM
Labris
Centar za unapređivanje pravnih studija
Anti Trafiking Centar
Nezavisno udruženje novinara Srbije
Beogradski centar za ljudska prava
Fond za humanitarno pravo

Share