Napad na Peščanik

Povodom najnovijeg napada na Peščanik kroz ometanja radio emisije B92 Peščanik i rušenjem njihovog sajta  izražavamo i protest i zabrinutost zbog još jednog pokušaja gušenja  liberalnog mišljenja.  Istovremeno ozbiljan incident sa vozilom autorke Peščanika ukazuje na beskrupuloznost i spremnost na fizičko ugrožavanje bezbednosti onih koji zastupaju  stav drugačiji u odnosu na dominirajući. Nije reč samo o ugrožavanju slobode govora same  po sebi već o smišljenom potiskivanju podrške proevropskoj orijentaciji srbijanskog društva.

U trenutku kada je put Srbije prema Briselu inače blokiran, slučaj Peščanik nije incident već deo šire strategije koja za posledicu ima potpunu izolaciju Srbije.

Zahtevamo od nadležnih državnih organa da preduzmu sve što je neophodno, da se utvrde svi počinioci pomenutih dogadjaja i da se prema njima preduzmu odgovarajuće zakonske mere.

Podsećamo nadležne institucije na ustavnu obavezu zaštite  imovinske i lične sigurnosti gradjana što se u slučaju Svetlane Lukić i Svetzlane Vuković  stalno dovodi u pitanje.

Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji
Komitet parvnika za ljudska prava – YUCOM
Žene u crnom
Centar za kulturnu dekontaminaciju – CKZD
Fond za humanitarno pravo
Gradjanske incijative

Share