Napad na romsku učenicu osnovne škole “Milan Rakić” u Beogradu

Trinestogodišnju učenicu osnovne škole “Milan Rakić” u naselju Bežanijska Kosa u Beogradu napala je grupa mladića, od kojih su neki učenici pomenute škole, a bilo je i Skinhedsa, zbog toga što je Romkinja. Presreli su je 10. maja posle podne, na putu od škole prema kući, i nožem su joj naneli povrede na telu. Lekari su na devojčicinom telu utvrdili 17 uboda nožem.

U lekarskom izveštaju stoji da je devojčica pretrpela šok i da je psihički traumatizovana. Slučaj je prijavljen policiji. Roditelji romske dece strahuju od novih incidenata, i plaše se da šalju decu u školu koja ne preduzima ništa da im osigura jednake uslove kao i drugim učenicima.

Kada su napadači naišli na devojčicu, oborili su je na zemlju, i onda su nožem počeli da je ubadaju po telu. Na 17 mesta, na grudima i nogama, su joj zasekli kožu. Krv su razmazivali po njenom telu, uz reči da će “ciganska krv teći po celom telu”. Pretili su joj drogom, pokazujući špric.

Pomenuta grupa mladića je nekoliko sati ranije u školskom dvorištu pretila ovoj devojčici da će je silovati i iseći na komade. Devojčica je pretnje prijavila nastavniku matematike, a on je, prema njenim rečima, odgovorio da ga to ne zanima. Istom prilikom, članovi ove grupe išamarali su jednog učenika, takođe Roma, koji je napad prijavio direktoru škole.

I pre napada na devojčicu, 10. maja, pomenuta grupa mladića je ispoljavala rasnu netrpeljivost prema romskim učenicima, vređajući ih i preteći im. Romska deca su se obraćala direktoru škole, Miodragu Kuburoviću, prijavljujući mu da im pomenuta grupa stalno preti. Direktor i organi škole nisu ništa preduzeli.

Fond za humanitarno pravo je u Srbiji u poslednjih godinu dana istražio oko 50 slučajeva nasilja nad Romima koji su motivisani rasnom netrpeljivošću, koji sprovode pripadnici Skinheds pokreta i druga privatna lica. U mnogim slučajevima državni organi Srbije nisu preduzeli odgovarajuće mere za zaustavljanje prakse nasilja prema Romima.

Povodom napada na romsku učenicu osnovne škole “Milan Rakić” Fond za humanitarno pravo podneo je krivičnu prijavu. U sudskom postupku porodicu napadnute devojčice zastupaće advokati FHP.

Share