Specijalno saopštenje: Pretnje zaštitnicima ljudskih prava u Srbiji

U nedelju, 3. septembra 2006. godine, Nataša Kandić, izvršna direktorka Fonda za humanitarno pravo (FHP), učestvovala je u emisiji Utisak nedelje na televiziji B92. Glavna tema je bila mnogo kritikovana izjava Specijalnog izaslanika UN za Kosovo, Marti Ahtisarija, koji je, kako prenose mediji, izjavio da su „Srbi krivi kao narod“.

Ovu izjavu je Ahtisari kasnije pojasnio rekavši da „svaka nacija nosi teret za koji mora da plati“. On je takođe rekao da „vođe u Beogradu moraju da se suoče sa istorijskim nasleđem i prihvate odgovornost za događaje iz prošlosti“.

Andreja Mladenović, portparol Demokratske stranke Srbije (DSS) i Svetozar Stojanović, penzionisani profesor univerziteta i savetnik Dobrice Ćosića iz perioda kad je bio predsednik Savezne Republike Jugoslavije 1992. godine, takođe su bili gosti ove emisije.

Dok je Nataša Kandić zastupala svoje stanovište da srpsko političko rukovodstvo, kao i društvo, moraju prihvatiti istinu o kršenju ljudskih prava u prošlosti u njihovo ime, i prihvatiti odgovornost za zlodela bivšeg režima, Mladenović i Stojanović su žestoko kritikovali Ahtisarijevu izjavu i stav Nataše Kandić, tvrdeći da ne postoji kolektivna odgovornost te da nove vlasti nisu odgovorne za Miloševićeva zlodela. Nakon žučne debate usledili su pozivi gledalaca koji su imali isti stav kao učesnici u emisiji.

Po završetku emisije, dogodio se incident oko 23:20 časova, kad je Nataša Kandić napuštala zgradu televizije. Sa njom su na ulici čekali taksi voditeljka emsije Olja Bećković i profesor Stojanović. Dok je ulazila u vozilo, Nataša Kandić je, prema njenim rečima, čula dva pucnja. Voditeljka je medijima prenela da je čula tri pucnja. Nataša Kandić nije bila svesna incidenta dok nije stigla kući, gde su je sačekali policajci da provere da li je sve u redu.

Policija je 4. septembra saopštila da je obavila istragu na licu mesta i da su nađeni ostaci kartona tri petarde.

Istog dana, u članku „Žene na meti“, objavljenom u dnevnom listu „Kurir“, tvrdi se da je Siniša Vučinić, predsednik ekstremne nacionalističke Srpske partije socijalista pisao Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije i javnom tužiocu obavestivši ih o planu „stranih obaveštajnih službi da prvo kidnapuju a potom likvidiraju tri žene (Natašu Kandić, Sonju Biserko i Biljanu Kovačević-Vučo) u pokušaju da to predstave međunarodnoj zajednici kao likvidaciju u organizaciji države zbog pružanja podrške Marti Ahtisariju, Specijalnom izaslaniku UN za Kosovo.“

Vučinić je, takođe, u izjavi za „Kurir“ rekao „da bi on posavetovao ove žene da momentalno obustave sve svoje javne aktivnosti i sklone se na sigurno mesto“

Televizija B92 je, takođe, 4. septembra izdala saopštenje o incidentu u kome kaže da „sloboda objavljivanja i emitovanja informacija i različitih mišljenja predstavlja osnovne vrednosti svakog demokratskog društva. Zastrašivanje onih koji iznose drugačije stavove, kako bi se sprečilo da građani Srbije čuju različite ideje i gledišta na političku i društvenu scenu je u potpunosti neprihvatljivo. Upravo iz tog razloga, B92 će insistirati na utvrđivanju činjenica vezanih za ovaj incident, kao i na utvrđivanju odgovornosti za napadače. To je u interesu bezbednosti naših gostiju, naših zaposlenih i onih koji pomažu rad televizije B92, kao i u interesu građana da budu u potpunosti informisani, što predstavlja jedno od njihovih osnovnih prava.“

Javni tužilac je 11. septembra dao nalog policiji da započne prikupljanje informacija u vezi sa pretnjama iznetim u listu „Kurir“ 4. septembra, kao i o incidentu ispred televizije B92, dan ranije.

 

Share