Vrhovni sud Srbije potvrdio presudu u slučaju Sjeverin

Vrhovni sud Srbije je 18. maja 2006. potvrdio presudu Okružnog suda u Beogradu, kojom se četvorica pripadnika oružane formacije Osvetnici koja je bila u sastavu Vojske Republike Srpske, osuđuju na višegodišnje kazne zatvora zbog otmice i ubistva 16 Bošnjaka iz sela Sjeverin u mestu Mioče u Bosni Hercegovini u oktobru 1992. godine. Za ovaj zločin osuđeni su Milan Lukić, Dragutin Dragičević, Oliver Krsmanović i Đorđe Šević.

Okružni sud je u julu 2005. godine, nakon ponovljenog suđenja, doneo presudu kojom se utvrđuje da je 22. oktobra 1992. godine u mestu Mioče, na granici BiH sa Republikom Srbijom, grupa vojnika Vojske Republike Srpske (VRS), na čelu sa Milanom Lukićem iz Višegrada, izvršila otmicu, tako što je zaustavila autobus, koji je saobraćao na relaciji Rudo – Priboj. Nakon legitimisanja, ovi vojnici VRS su izveli 16 putnika muslimanske nacionalnosti iz autobusa i kamionom ih prevezli u Višegrad. Tamo su ih, ispred hotela »Vilina Vlas«, prvo zlostavljali, a nakon toga odveli na obalu reke Drine, gde su ih sve pobili.

Žrtve ovog zločina su: Mehmed Šebo, Zafer Hadžić, Meda Hadžić, Medredin Hodžić, Ramiz Begović, Derviš Softić, Medhad Softić, Muja Alihodžić, Alija Mandal, Sead Pecikoza, Mustafa Bajramović, Hajrudin Sajtarević, Esad Džihić, Ramahudin Ćatović, Idriz Gibović i Melvida Koldžić. Njihova tela nikada nisu pronađena.

Optužnica u ovom predmetu je od početka suđenja bila manjkava, jer se formacija Osvetnici spominje samo kao paravojna formacija, a ne kao jedinica u sastavu Vojske Republike Srpske. Tokom sudskog procesa, Fond za humanitarno pravo (FHP) je zastupao porodice žrtava. Ovom prilikom FHP podseća da je Milanu Lukiću i Oliveru Krsmanoviću suđeno u odsustvu i poziva državne organe da pravdi privedu Olivera Krsmanovića, koji je, nakon hapšenja Lukića i njegovog prebacivanja u Haški tribunal u avgustu 2005. godine, jedini ostao na slobodi.

Presudom VSS konačno je utvrđena odgovornost za jedan od najstravičnijih zločina koji su počinjeni prema državljanima Srbije bošnjačke nacionalnosti za vreme oružanog sukoba na teritoriji bivše Jugoslavije. Zbog nepravde i bola koji su pretrpeli, članovi porodica žrtava podneće preko FHP-a tužbu za naknadu štete protiv Republike Srbije.

Share