Prezentacija Popisa ubijenih, stradalih i nestalih u Podujevu/Podujevë

Fond za humanitarno pravo Kosovo (FHP Kosovo) predstavio je 9. marta 2010. godine u Podujevu/Podujevë rezultate Popisa ubijenih, stradalih i nestalih Albanaca na području ove opštine u periodu od 1. januara 1998. do 14. juna 1999. godine (Popis). Prezentaciji, koja je održana u sali Bioskopa grada Podujeva/Podujevë, prisustvovalo je preko 130 članova porodica ubijenih, stradalih i nestalih i medija. Porodice su predale FHP Kosovo veliki broj relevantnih dokumenata i fotografija žrtava.

pod3

U ime Skupštine opštine Podujevo/Podujevë, prezentaciji je prisustvovao visoki savetnik Faik Gashi. 
Šef kancelarije FHP Kosovo Bekim Blakaj upoznao je porodice žrtava sa radom FHP Kosovo i FHP-a u pogledu prikupljanja podataka o svim osobama koje su stradale, ubijene i nestale na Kosovu u periodu od 1998. do 2000. i nastojanju da se podaci o sudbinama tih ljudi objave u  Kosovskoj knjizi pamćenja. On je zatim prisutnima predstavio dosadašnje rezultate Popisa u odnosu na ukupan broj žrtava u opštini Podujevo/Podujevë, njihovu polnu i starosnu strukturu. Bekim Blakaj je naglasio da niko ne može izjednačavati žrtve u odnosu na težinu zločina pomičenjih prema njima  niti sa onima koji su te zločine počinili.  
Na kraju prezentacije, članovi porodica ubijenih, stradalih i nestalih su proverili podatke o svojim najmilijim u Bazi podataka FHP-a. Tokom provere je ustanovljeno da je su podaci u dosijeima žrtava u najvećem broju slučajeva potpuni i tačni.
pod1

Na sledećem linku možete preuzeti kompletnu prezentaciju Popisa stradalih, ubijenih i nestalih osoba sa područja opštine Podujevu/Podujevë.


Share