Konferencija za javnost: Predstavljanje analize usklađenosti sa propisima EU u oblasti tranzicione pravde

Konferencija za javnost: Predstavljanje analize usklađenosti sa propisima EU u oblasti tranzicione pravde

Logo_FHP

Fond za humanitarno pravo (FHP) i Koalicija za pristup pravdi predstaviće 30. juna 2014. u Medija centru analizu „Tranziciona pravda u procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji”. Analiza sadrži prikaz politika i instrumenata kojima EU preporučuje i zagovara pravdu u odnosu na zločine iz prošlosti, pravna regulativa EU koja sadrži principe tranzicione pravde, trenutnu usklađenost propisa Republike Srbije sa tom regulativom, i preporuke za dalje usklađivanje.

Izgradnja stabilne demokratije u državi koja je u nedavnoj prošlosti učestvovala u oružanom sukobu zavisi i od njene spremnosti da se suoči sa nasleđem počinjenih zločina, proces demokratskih reformi koji donose pristupni pregovori sa EU neće biti potpun ukoliko ovo pitanje teškog nasleđa ratova ne zadobije adekvatnu pažnju nadležnih institucija. Predstojeći proces pristupanja EU je jedinstvena prilika da se pitanje odgovornosti za ratne zločine postavi na dnevni red i da se standardi tranzicione pravde uključe u normativni i institucionalni okvir Republike Srbije.

Konferencija se organizuje u okviru inicijative „Tranziciona pravda kao važan deo procesa evropskih integracija Srbije“, koju podržava Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) preko Instituta za održive zajednice (ISC).

Na konferenciji govore:

  • Oskar Benedikt, zamenik šefa Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji
  • Shanley Pinchotti, vršilac dužnosti direktora Kancelarije za demokratiju i upravu Agencije Sjedinjenih Američkih Država za međunarodni razvoj
  • Sandra Orlović, izvršna direktorka FHP
  • Milica Kostić, pravna savetnica FHP
  • Gordana Igrić, direktorka Balkanske istraživačke mreže
  • Saša Gajin, član upravnog odbora Centra za unapređivanje pravnih studija
  • Maja Mićić, direktorka Inicijative mladih za ljudska prava
  • Emir Fetahović, advokat Sandžačkog odbora za zaštitu ljudskih prava i sloboda
  • Dragan Đorđević, koordinator Mreže odbora za ljudska prava u Srbiji

Konferencija se održava 30. juna 2014. u Medija centru u Beogradu (Velika sala, I sprat) od 11:00 – 13:00h.

Ukoliko ste zainteresovani za učešće molimo vas da se prethodno najavite slanjem prijave na adresu jelena.krstic@hlc-rdc.org.

Konferenciju možete pratiti uživo preko Twitter-a, #towardsJUSTICE.

Preuzmite agendu

Share