Nova epizoda podkasta Kulture sećanja u dijalogu: „Od krivice ka odgovornosti“

Nova epizoda podkasta Kulture sećanja u dijalogu: „Od krivice ka odgovornosti“

Kulture sećanja - Audio - Story - 1Nemačka predstavlja jedinstven slučaj društva koje je tokom perioda od 50 godina bilo prinuđeno da dva puta sagledava svoju prošlost. Prvo sučeljavanje dogodilo se nakon Drugog svetskog rata, kada su suđenja u Nirnbergu pred međunarodni tribunal izvela lidere poražene države, kojima su sudili pobednici u ratu. Drugo suočavanje s prošlošću nametnulo se nemačkom društvu nakon ujedinjenja podeljene Nemačke u jednu državu, 1989. godine.

Prva javna pitanja o ulozi članova porodice u ratu počela su da se postavljaju tek dve decenije nakon Drugog svetskog rata. Krivica nacističke Nemačke i odgovornost nemačkog društva za izbijanje Drugog svetskog rata postali su deo posleratnog nemačkog identiteta. Teret nacionalnosti oblikovao je i nastavlja da utiče na način na koji Nemci posmatraju sebe i svoje odgovornosti unutar Evrope i prema ostatku sveta.

Odnos institucija i društva prema počiniocima ratnih zločina u Nemačkoj može da bude značajna tema kada se govori o ratnim zločinima na Balkanu i o tome kako se prema njima odnositi. Kako se društva suočavaju sa neizrecivim zverstvima, sa žrtvama i počiniocima, kako pravda može biti zadovoljena, da li u procese uključiti i počinioce, te postoje li posmatrači ili samo saučesnici, teme su nove epizode podkasta Kulture sećanja u dijalogu.

Naša sagovornica na ove teme je Suzane Karštedt, kriminološkinja i profesorka na Fakultetu za kriminologiju i krivično pravosuđe u okviru Univerziteta Grifit u Australiji. Njena istraživačka interesovanja uključuju zločine protiv čovečnosti i tranzicionu pravdu. Široko je poznata po radu na emocijama, kriminalu i krivičnom pravosuđu, i često koristi pozadinu Holokausta kako bi istražila savremene probleme. Objavila je više od 20 knjiga i preko 200 članaka u različitim časopisima.

Autorka i voditeljka podkasta je dr Olivera Simić, vanredna profesorka na Pravnom fakultetu Univerziteta Grifit u Australiji i gostujuća saradnica na Institutu za tranzicionu pravdu Univerziteta Ulster u Belfastu. Razgovor je vođen na engleskom jeziku.

Epizoda 27: „Od krivice ka odgovornosti“ dostupna je na sledećem linku, kao i na Spotify, Apple Podcast, Podcast.rs, Podcast Addict nalozima FHP-a.

Share