Nova epizoda podkasta Kulture sećanja u dijalogu: Stvaranje neprijatelja

Nova epizoda podkasta Kulture sećanja u dijalogu: Stvaranje neprijatelja

Kulture sećanja - Audio - Story - 1

Ove godine navršava se 26 godina od izbijanja oružanog sukoba između srpske vojske i policije i Oslobodilačke vojske Kosova. Prema rezultatima istraživanja Fonda za humanitarno pravo (FHP), od početka 1998. do kraja 2000. godine, u ovom sukobu i u vezi sa sukobom, stradalo je preko 13.500 ljudi, među njima više od 10.300 civila. Sudbina i lokacije sa posmrtnim ostacima više od 1.600 osoba i dalje su nepoznati.

Uprkos javno dostupnim podacima o žrtvama i utvrđenoj odgovornosti institucija Srbije za zločine počinjene nad Albancima, svedočimo širokoj raspostranjenosti narativa koji su nastali i promovisani tokom 1980-ih i 1990-ih godina u javnom diskursu Srbije, a koji su negovani i dalje razvijani do danas. Izostaje zajedničko razumevanje prošlih događaja, dok negativne slike o drugoj strani dominiraju u javnim prostorima oba društva. U ovakvim društveno-političkim okolnostima već punih 13 godina odvijaju se pregovori o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova, uz posredstvo Evropske unije. Nespremnost da se prihvati odgovornost i razreši nasleđe prošlosti, međutim, sprečava suštinsku implementaciju postignutih sporazuma i stvarni napredak u uspostavljanju dobrosusedskih odnosa.

Da li je uvek bilo tako? Ili se pamte i drugačija iskustva međusobnih odnosa? Da li zajednička istorija obiluje sukobima, ili se u njoj mogu naći i pozitivni primeri koji mogu da pomognu u prevazilaženju negativnih viđenja, umanjivanju etničke distance i izgradnji međusobnog uvažavanja i saradnje?

O dinamici srpsko-albanskih odnosa razgovaralo se u novoj epizodi podkasta FHP-a Kulture sećanja u dijalogu sa Aleksandrom Pavlovićem, višim naučnim saradnikom na Institutu za filozofiju i društvenu teoriju u Beogradu. Aleksandar Pavlović se bavi proučavanjem srpsko-albanskih odnosa, a rezultate svojih istraživanja objavio je u knjizi Imaginarni Albanac, kao i u zbornicima Figura neprijatelja: preosmišljavanje srpsko-albanskih odnosa i Kad su se voleli Srbi i Albanci.

Autorka i voditeljka podkasta je dr Olivera Simić, vanredna profesorka na Pravnom fakultetu Univerziteta Grifit u Australiji i gostujuća saradnica na Institutu za tranzicionu pravdu Univerziteta Ulster u Belfastu.

Epizoda 25: „Stvaranje neprijatelja“ dostupna je na sledećem linku, kao i na Spotify, Apple Podcast, Podcast Addict i Google Podcast nalozima FHP-a.

Share