Održana prezentacija dopunjenih rezultata istraživanja ljudskih gubitaka za Osječko-baranjsku županiju

Održana prezentacija dopunjenih rezultata istraživanja ljudskih gubitaka za Osječko-baranjsku županiju

logo_documentaNa prezentaciji održanoj 28. veljače 2024. u Osijeku, predstavljeni su nadopunjeni podaci za Osječko-baranjsku županiju. Nakon što su istraživači i istraživačice Documente u siječnju 2021. godine predstavili preliminarne podatke za žrtve koje su stradale ili imale prebivalište na području Osječko-baranjske županije, na današnjoj prezentaciji predstavljeni su podaci nastali kao rezultat dodatnih terenskih provjera te analize nove dokumentacije i podataka.

Na ovom popisu objavljeni su rezultati istraživanja za 2276 osoba, od kojih su 2036 osobe potvrđene kao žrtve rata, za 181 osobu nedostaju dodatni izvori da bi se potvrdio identitet ili stradanje, dok su 53 osobe imale prebivalište ili su bile građani SR Jugoslavije (Srbija i Crna Gora) ili BiH, a objavljene su od strane FHP-a ili u Bosanskoj knjizi mrtvih. Za 6 osoba je utvrđeno da nisu žrtve rata, odnosno da smrt ni na koji način nije vezana za rat.

Vesna Teršelič se tijekom uvodnog dijela zahvalila svima koji su svoje podatke ustupili Documenti te je pozvala na nastavak suradnje na području Osječko-baranjske županije ali i na istraživanju u drugim dijelovima Republike Hrvatske.

Nikola Mokrović, koordinator programa istraživanja i dokumentiranja istaknuo je: „Unaprijedili smo kvalitetu podataka zahvaljujući kontaktima s lokalnom zajednicom. Istraživanje se nastavlja. Zabrinjava što za neke zločine, primjerice za granatiranja Osijeka, nema pravomoćno okončanih postupaka.“

Na kraju, okupljenima se obratila i Veselinka Kastratović, istraživačica i monitorica suđenja za ratne zločine, koja je upozorila da su obitelji razočarane i obeshrabrene zbog izostanka priznanja njihove žrtve i patnje to je pozvala na veću učinkovitost pravosuđa.

Podaci o stradalima dostupni su u prilogu na poveznici: https://documenta.hr/novosti/objavljeni-rezultati-istrazivanja-ljudski-gubici-1991-1995-u-hrvatskoj-za-podrucje-osjecko-baranjske-zupanije/

Izvor Documenta.hr

Share