Nataša Kandić za “Avaz” nakon posljednjih napada na nju: Političari su uništili empatiju prema žrtvama

Nataša Kandić za “Avaz” nakon posljednjih napada na nju: Političari su uništili empatiju prema žrtvama

Dnevni AvazSrbijanski pjevač Vlado Georgiev napisao je skandaloznu objavu na svojim društvenim mrežama u odgovoru na kritiku Nataše Kandić zbog ideje obilježavanja godišnjice „Oluje“ u Prijedoru.

Napadi koji na nju traju i ovih dana, nakon što je poručila da Srbija treba odbaciti suludu ideju Milorada Dodika da se obilježavanje Dana sjećanja na žrtve akcije “Oluja” održi u Prijedoru, jer bi to bilo neljudski i prema žrtvama ”Oluje” i prema žrtvama srpskih snaga u Prijedoru, već su dobili adekvatnu reakciju javnosti u regionu.

Negiranje zločina

No, to je samo dio onog što koordinatorica REKOM mreže pomirenja i osnivačica Fonda za humanitarno pravo iz Beograda Nataša Kandić doživljava kroz višedecenijsku borbu za istinu, pravdu, ljudska prava i mir na ovim prostorima.

Dobitnicu brojnih međunarodnih i domaćih nagrada za afirmaciju ljudskih prava, među kojima su i dvije nagrade organizacije ”Human Rights Watch”, titula počasnog građanina Sarajeva, te titula “Heroja Evrope” američkog magazina „Time“, pitali smo gdje smo pogriješili pa politika negiranja zločina i veličanja ratnih zločinaca, čini se, nikad nije bila jača.

– Političari su uspjeli da rasture sve što je do 2015. izgrađeno na regionalnom nivou – empatiju i solidarnost prema svim žrtvama i priznavanje sudskih činjenica. A već godinama mladima se usađuje u svijest da su ratni zločini zapravo bili odbrana i da je njima zaustavljeno uništavanje naroda – kazala je Kandić.

Porazni statusi

Poraznim izgledaju statusi, posebno mladih osoba na društvenim mrežama, poput onih odnedavno, kada su dvije studentice iz Sarajeva veličanjem ratnog zločinca Ratka Mladića “zaslužile” stipendiju i nastavak školovanja u Beogradu.

– Rezultati su vidljivi. U Srbiji mladi vjeruju da su Mladić i Karadžić heroji. Navodno su odbranili srpski narod, a nema političara koji bi ih suočio s govorom Ratka Mladića iz 1992. godine, kada je na sjednici Skupštine RS o planovima prema Muslimanima rekao da je to genocid – istaknula je Kandić.

Kazala je da ne vidi političku snagu da otvori nadu, a da nas iskustvo uči da nema života bez nade.

Izvor: Dnevni avaz

Share