Parlament da se odredi prema genocidu u Srebrenici

Parlament da se odredi prema genocidu u Srebrenici

YIHR

Na konferenciji za medije povodom 21. godišnjice genocida u Srebrenice koju će u petak 10. juna u 12 časova u beogradskom Medija centru (Terazije 3) organizovati organizacije civilnog društva poslanici i poslanice Narodne Skupštine Republike Srbije biće pozvani da 11. jula ove godine:

organizuju svečanu sednicu koja će početi minutum ćutanja u znak sećanja na više od 8.000 nevino stradalih;

u Skupštini usvoje deklaraciju kojom će osuditi genocid u Srebrenici na način na koji je to urađeno rezolucijom Evrospkog parlamenta;

učestvuju na komemorativnom skupu koji će ispred zgrade Narodne Skupštine biti organizovan 11. jula od 20 časova u znak sećanja na žrtve genocida.

Imajući u vidu u kakvoj atmosferi je proteklo obeležavanje 20. godišnjice genocida u Srebrenici, smatramo da je od izuzetne važnosti da se najviše predstavničko telo u Srbiji jasno odredi prema ovom događaju. Podsetićemo da je prošle godine komemorativna akcija Sedam hiljada zabranjena od strane MUP Republike Srbije, sa objašnjenjem da državne institucije ne mogu da osiguraju bezbednost na skupu na kojem je trebalo da se oda počast ubijenima u Srebrenici 1995. godine. Direktorka Inicijative mladih za ljudska prava, Anite Mitić, dobila je prekršajnu prijavu zbog toga što je na svom privatnom fejsbuk profilu pozivala građane i građanke da u noći uoči 11. jula dođu ispred zgrade Predsedništva i paljenjem sveća odaju počast žrtvama genocida u Srebrenici.

Vreme je da se na politiku negiranja genocida, bežanja od odgovornosti i selektivnog sprovođenja pravde stavi tačka – pozivamo poslanike i poslanice da ove godine pokažu drugačiji odnos prema nasleđu prošlosti. Važno je da poslanici i poslanice kao narodni predstavnici pruže institucionalnu podršku naporima koje organizacije civilnog društva godinama unazad ulažu u sećanje na zločine počinjene devedesetih.

Na konferenciji će govoriti:

  • Anita Mitić – Inicijativa mladih za ljudska prava
  • Nemanja Stjepanović – Fond za humanitarno pravo
  • Jovana Spremo – Komitet pravnika za ljudska prava

Organizaciju komemorativnog skupa sećanja na žrtve srebreničkog genocida 11.jula ispred zgrade Narodne Skupštine podržavaju:

  • Inicijativa mladih za ljudska prava
  • Fond za humanitarno pravo
  • Kuća ljudskih prava.
Share