Nakon 7 godina, ponovo počelo suđenje za ubistvo 1.313 Bošnjaka u Kravici

Nakon 7 godina, ponovo počelo suđenje za ubistvo 1.313 Bošnjaka u Kravici

federalna.baNakon sedam godina bezuspješnog suđenja osmorici pripadnika Specijalne brigade MUP-a Republike Srpske za ratni zločin u selu Kravica pred Specijalnim sudom u Beogradu, suđenje je počelo iz početka jer se promijenio jedan član sudskog vijeća. Podsjetimo, osam nekadašnjih policajaca optuženo je za ubistvo najmanje 1.313 bošnjačkih civila.

Kad je krajem 2016. godine započelo suđenje za zločine, uz izostavljanje genocida kao klasifikacije, bilo je bitno da je krenulo. Ali – uz silna kašljucanja. Prvi put je glavni pretres počeo iznova kad je odbačena optužnica jer Tužilaštvo za ratne zločine u to vrijeme nije imalo tužioca. A onda je došla tužiteljka kojoj ova tema i nije bila prioritet. Ipak se nastavilo.

„Vjerujte da sam se bila razočarana. Mislila sam da neće skoro nikad početi. Mislim da će ovaj sud nešto uraditi“, kazala je tad Kada Hotić, iz Udruženja Majke enklava Srebrenica i Žepa.

U međuvremenu su opstrukcije vršene na različite načine. Kad imate osam optuženih, i nije potrebna upotreba mašte.

„Ako imate njih osam, neka samo jednom godišnje izostane jedan od njih, vi ste osam puta odložili glavni pretres. A onda je bilo odlaganje glavnog pretresa – dva puta, iz apsurdnih razloga. Za neka procesna pitanja su izajvljivane žalbe o kojima je odlučivao Apelacioni sud. Sudsko vijeće je dva puta moralo da dođe na glavni pretres, a predsjednica sudskog vijeća Mirjana Ilić da nam kaže da se glavni pretres neće održati jer Apelacioni sud nije vratio predmet“, navodi Marina Kljajić, pravnica Fonda za humanitarno pravo.

Bilo je i neodazivanja zaštićenih svjedoka zbog straha, bilo je i pandemije – i sad osam predmeta počinje iznova, jer je isti sudija ili predsjednik ili član sudskog vijeća, od čega se čak sedam odnosi zločine izvršene na teritoriji BiH.

Kljajić dodaje kako se  porodicama žrtava ovim šalje loša slika o pravosuđu Republike Srbije, koje sve od sebe daje da ne procesira odgovorne: „Posebno to ostavlja jako ružan utisak jer svaki taj ustupljeni predmet da se postupa po njemu u Srbiji članovi porodica dali su svoju saglasnost i to se doživljava kao posbeno i uvredljivo i ponižavajuće i jako neprijatno“.

„Zločin postoji i zločinci postoje, samo koliko će biti uspjeha da se to sve dokaže. A treba nam istina svima“, riječi su Kade Hotić

Sve je manje nade da će do istine i doći. 30. juna je novo ročište, za novi početak nakon skoro osam godina. Pa, ko preživi…

Izvor: Federalna.ba

Share