Srpske partije okreću leđa ratnoj prošlosti

Pomirenje i suočavanje sa ratnom prošlošću ne nalaze se na listi ciljeva političkih partija i njihovih lidera uoči izbora u Srbiji.

Nataša Kandić, direktorka beogradske nevladine organizacije Fond za humanitarno pravo, kaže da se nikada još nije dogodilo da u izbornoj kampanji u Srbiji pitanja tranzicione pravde, kao što su ratni zločini ili uspostavljanje vladavine prava, budu deo programa političkih partija.

“Politički lideri nisu baš veliki podržavaoci suđenja za ratne zločine i smatraju da to ne treba da bude neki prioritet”, rekla je Kandićeva, dodavši da partije “ne žele da se zameraju svojim biračima”.

Međutim, tokom izborne kampanje, lideri dveju najvećih političkih partija izneli su svoje stavove u vezi sa ratnim zločinima.

Tomislav Nikolić, lider najveće opozicione partije – Srpske napredne stranke (SNS) – upitan da li bi išao u Srebrenicu, objasnio je da je bivši predsednik Srbije to već uradio, dodavši da trenutno ne vidi razlog da poseti tamošnje spomen-obeležje.

Njegov partijski kolega Aleksandar Vučić posetio je Vukovar, u Hrvatskoj, gde su počinjeni neki od ozloglašenijih zločina devedesetih, ali nije se bavio pitanjima ratne prošlosti.

“O poklanjanju hrvatskim žrtvama nismo razgovarali, to je škakljiva tema. Čini mi se da smo se suviše istrčavali s izvinjenjima. Priznajem da su pripadnici našeg naroda počinili zločine, ali isto to su činili i drugi”, Nikolić je rekao za medije.

Jorgovanka Tabaković, kandidatkinja naprednjaka za premijerku, veruje da istina o Srebrenici još nije istražena i da je general Ratko Mladić tragična ličnost, ali dobar srpski vojnik i heroj.

“Kada budu utvrdili i dokazali da je zločinac pa me neko uveri, ja ću možda promeniti svoje mišljenje”, rekla je ona za beogradsku medijsku kuću B92.

Njihov rival iz vladajuće Demokratske stranke, Dragan Đilas, kandidat za gradonačelnika Beograda, rekao je da se ne oseća odgovornim za zločine koje je počinila srpska strana tokom ratova devedesetih, budući da su zločine činili pojedinci.

“Naravno da ne prihvatam da neko moju zemlju optužuje za genocid na Kosovu pošto je bilo zločina i sa druge stane. Isto tako, ne možemo da kažemo da su samo Srbi činili zločine u Hrvatskoj. Setite se samo ‘Oluje’, koliko je tu samo Srba proterano”, rekao je Đilas.

Vođa demokrata, bivši predsednik Srbije Boris Tadić, poznat po svojoj politici pomirenja, nije se oglasio po ovim pitanjima tokom kampanje.

“Kod političkih partija, kad se ponekad kažu činjenice o ratnim zločinima, svi će da kažu: ‘To je jako važno utvrditi’, ali kada treba dalje ići, kada treba da se napravi konkretan potez

Share