Nastavak prakse odugovlačenja postupka u predmetu Srebrenica

Nastavak prakse odugovlačenja postupka u predmetu Srebrenica

IzSudnice-sr

Jučerašnji glavni pretres u predmetu Srebrenica odložen je zbog odsustva optuženog Alekse Golijanina. U međuvremenu je promenjen i jedan član sudskog veća zbog čega će glavni pretres početi ispočetka. Od 2016. godine kada je počelo suđenje u ovom predmetu, ovo je drugi put da glavni pretres počinje ispočetka. FHP zahteva od nadležnih institucija Srbije da prekinu sa praksom odugovlačenja ovog postupka i da konačno učine dodatan napor kako bi se suđenje u ovom predmetu privelo kraju, odgovorni kaznili, a žrtve nakon 27 godina dočekale pravdu.

Naime, Tužilaštvo za ratne zločine je 2016. godine podiglo optužnicu protiv osam pripadnika Specijalne brigade Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske za ubistvo najmanje 1.313 bošnjačkih civila nedaleko od zemljoradničke zadruge u selu Kravica (Bratunac) 14. jula 1995. godine. Postupak je počeo tek krajem 2016. godine, a ubrzo je i prekinut jer su branioci optuženih zahtevali izuzeće sudskog veća. U junu 2017. godine postupak je počeo ispočetka zbog toga što u trenutku kada je optužnica podignuta nije bio imenovan novi Tužilac za ratne zločine jer je mandat prethodnom tužiocu prestao. Od početka suđenja, do danas bilo je zakazano ukupno 59 glavnih pretresa od kojih je samo 27 održano. Preostala 32 glavna pretresa nisu održana iz različitih razloga – nedolazak optuženih ili njihovih branilaca, odsustvo člana veća, štrajk advokata, proglašenje vanrednog stanja usled pandemije COVID-19 itd.

Poslednji glavni pretres koji je bio zakazan za 30. mart 2022. godine takođe nije održan zbog odsustva jednog od optuženih, a ranije je doneta odluka da odsutnu sudiju Trajković zameni novi sudija čime su se stekli uslovi da glavni pretres u ovom predmetu počne ispočetka. Ovaj postupak je od samog početka pratilo neprofesionalno i neodgovorno ponašanje kako samog TRZ-a, tako i sudskog veća. Početak suđenja za zločin koji je počinjen u Srebrenici, iako optužnicom nije kvalifikovan kao genocid, predstavljao je nadu da u Srbiji postoji volja da se odgovorni za ovaj zločin procesuiraju. Međutim, konstantno odugovlačenje suđenja od strane svih aktera u postupku – TRZ-a, suda, optuženih i njihovih branilaca – postala je glavna karakteristika ovog procesa. To je dovelo do frustracije i gubitka poverenja članova porodica žrtava da će pravda biti zadovoljena i da će odgovorni za smrt njihovih najmilijih biti adekvatno procesuirani i kažnjeni. Iz tog razloga FHP zahteva od svih nadležnih institucija da prekinu sa odugovlačenjem ovog postupka i da ulože dodatan napor kako bi se ovaj postupak koji je jedan od retkih kojim je obuhvaćen veći broj žrtava, u što razumnijem roku priveo kraju. Na taj način bi se poslala poruka članovima porodica žrtava da su institucije Srbije spremne da učine sve da se zločini koji su počinjeni tokom ratova na prostoru bivše Jugoslavije istraže, a odgovorni procesuiraju i kazne.

Share