Albancima iz “Uroševačke grupe” dostavljena presuda tek nakon dve i po godine od izricanja

Četvorici Albanaca iz “Uroševačke grupe” sud je dostavio presude za terorizam čak dve i po godine nakon izricanja pred Okružnim sudom u Prištini. Takvim postupanjem, sud je uskratio pravo na odbranu okrivljenima koji se nalaze u nezakonitom pritvoru od juna 1998. godine. Njihovi branioci, među kojima i advokati Fonda za humanitarno pravo, tek sada mogu da podnesu žalbu na presudu Vrhovnom sudu Srbije.

Veće Okružnog suda u Prištini, kojim je predsedavao sudija Dragoljub Zdravković, osudilo je 5. februara 1999. godine 26 Albanaca iz Uroševca na kazne zatvora od dve do 15 godina za krivična dela udruživanja radi neprijateljske delatnosti i terorizma. Sedamnaestorici je suđeno u odsustvu, a presuda je donešena na osnovu priznanja iznuđenih torturom. Cen Dugoli i Redžep Bisljimi umrli su od posledica mučenja inspektora Državne bezbednosti u policijskoj stanici u Gnjilanu i zatvoru u Prištini u julu 1998 godine. Džavit Zarići koji je osuđen na tri godine, više ne može da se kreće bez tuđe pomoći. Njega su inspektori Državne bezbednosti Rajko Doder, Radovan Klarić i još dvadesetak policajaca teško premlaćivali i mučili strujom skoro svakodnevno, od 28. juna do 20. jula 1998. godine.

Džavit Zarići i Hadži Bitići pušteni su na slobodu do pravosnažnosti presude jer su osuđeni na zatvorske kazne manje od pet godina. Enver Topali i Ahmet Hodža poginuli su u bombardovanju zatvora Dubrava tokom NATO intervencije. Na osnovu Zakona o amnestiji iz zatvora je u martu 2001. godine pušten Iljber Topali.

U zatvorima u Nišu i Sremskoj Mitrovici nalaze se još četvorica okrivljenih za terorizam: Sulejman Bitići, Besim Zumberi, Skender Ferizi i Agim Rečica.

Dodatne informacije: Mojca Šivert, Tel/fax: 244-3944, 244-1487, E-mail: mojca@hlc.org.yu

Share