Nataša Kandić: Srbija će morati brzo da odgovori gde su tela ubijenih Albanaca

Nataša Kandić: Srbija će morati brzo da odgovori gde su tela ubijenih Albanaca

danas_logoNataša Kandić, osnivačica Fonda za humanitarno pravo, ističe za Danas da je bilo očekivano da će optužnica protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija i ostalih visokih predstavnika OVK biti potvrđena.

– Sigurno je da optužnica neće biti objavljena pre Tačijevog prvog pojavljivanja pred sudom. Ostaje da vidimo koja su dela i žrtve obuhvaćene optužnicom. Verovatno je u pitanju udruženi zločinački poduhvat, što će javnost na Kosovu tumačiti kao optužbu protiv OVK, i to će stvoriti probleme. Što se tiče žrtava, ima ozbiljnih indicija da se tužilaštvo, zbog nedostatka kredibilnih dokaza, nije bavilo „Žutom kućom i vađenjem ljudskih organa“, ali će sigurno otvoriti zabranjene teme na Kosovu – ubistva Albanaca, Roma i Srba, i da će sud doneti zaključke koji će demistifikovati put od naredbe do izvršenja zločina – ukazuje Kandić za naš list.

Kako objašnjava, na Kosovu se gotovo ništa ne zna i ne govori o logorima u Lapušniku, zatvoru u Jablanici, Drenovcu, iako je veliki broj činjenica utvrđen u suđenjima Haradinaju i Limaju, a njihovo oslobađanje je tumačeno kao oslobađanje od odgovornosti svih pripadnika OVK od počinjenih zločina.

– Verujem da će tužilaštvo dokazati zločine koje je javnost prihvatila kao „bio je špijun“ i „svi Srbi i Romi su učestvovali u ubijanju Albanaca“. Međutim, ove optužnice ne donose olakšanje za Srbiju i njene institucije. Rasprava u parlamentu Kosova, koja je trajala dva dana, fokusirana je na tajne masovne grobice koje Srbija skriva. Upravo u vezi sa suđenjima Tačiju i ostalim komandantima OVK, Srbija će morati vrlo brzo da odgovori gde su tela ubijenih Albanaca u Belegu, gde su tela preostalih ubijenih u selu Kraljane, tela preostalih ubijenih u Izbicama. U svim pomenutim mestima, Tužilaštvo Haškog tribunala je utvrdilo da su bile prisutne jedinice PJP i VJ, ali u Srbiji još uvek nema političke volje, a tužilaštvo nije politički slobodno da primenjuje zakon i goni generale koje vlast u Srbiji slavi – ističe Nataša Kandić.

Preuzeto sa portala Danas

Share