Šuhra Malić pronašla ostatke dva sina u Kravicama: Skupit ću hrabrost da pogledam zločincima u oči

Šuhra Malić pronašla ostatke dva sina u Kravicama: Skupit ću hrabrost da pogledam zločincima u oči

radio-sarajevo_logoVijest o hapšenju sedam osoba zbog postojanja sumnje da su počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Srebrenici, na lokalitetu Kravice, potresla je, ali i dala određenu nadu srebreničkim majkama da je pravda spora, ali ipak dostižna. Šuhra Malić koja je na lokalitetu Kravice pronašla posmrtne ostatke svoja dva sina pozdravila je današnji potez vlasti Srbije.

U Srbiji uhapšeno sedam osoba zbog genocida u Srebrenici

“Srbijanska vlast treba da kaže da je dosta skrivanja ratnih zločinaca i da odgovara svako za svoja djela. Pozdravljam jutrošnje hapšenje, to nas je jako obradovalo. Istina i pravda su spore, ali su dostižne. Jeste da je trebalo 20 godina da se pohapse, ali svi zločinci koji su počinili genocid trebaju da se privedu pred lice pravde i da odgovaraju za ono što su počinili”, izjavila je Šuhra Malić za Anadolu Agency (AA).

Osim dvojice sinova i supruga, Šuhra je 13. jula 1995. godine izgubila još 20 članova svoje porodice od kojih sedam još uvijek nije pronađeno. Shrvana bolom, ranijih godina nije imala snage prisustvovati suđenjima ratnim zločincima koja se provode u Haagu

“Skupit ću hrabrost i svu snagu da prisustvujem suđenjima i pogledam zločince u oči. Želim da vidim kako će se osjećati sada kada su uhapšeni nakon 20 godina, a nismo im vidjeli lica kada su izvršili zločin nad našim najmilijima”, kazala je Malić.

Iako još uvijek traga za tijelima svojih najbližih, Malić kaže da nije njeno da zločincima sudi.

“Neka svi odgovaraju za svoje zločine. Mi nismo sud da sudimo, ima onih koji će suditi, a njima će dragi Allah presuditi najbolje, ako ne na ovom, onda na onom svijetu”, izjavila je Malić uz nadu da će oni koje je uspjela pronaći napokon počivati u miru.

Ona je rekla da nakon 20 godina porodice još uvijek nismo pronašlisvoje najmilije kako bi ih na dostojanstven način ukopali.

“Oni koji već leže u Potočarima vjerovatno će naći svoj smiraj nakon hapšenja zlikovaca, koljača, izvršitelja ratnih zločina nad njima”, rekla je Malić.

Prema nalogu Tužilaštva Republike Srbije jutros je u Srbiji slobode lišeno sedam osoba zbog postojanja osnova sumnje da su u Srebrenici, na lokalitetu Kravice, počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Uhapšeni su N.M, A.G, M.B, A.D, B.M, J.P i D.P..

Share