Srbija: Raspisana poternica za osuđenikom za ratni zločin

Srbija: Raspisana poternica za osuđenikom za ratni zločin

BalkanInsight_logoPrvi osnovni sud u Beogradu raspisao je poternicu za bivšim pripadnikom Vojske Jugoslavije (VJ) Rajkom Kozlinom, nakon što se Kozlina nije pojavio na izdržavanju 15-godišnje kazne zatvora na koju je osuđen zbog ratnog zločina nad civilima na Kosovu, rekli su iz ovog suda za BIRN.

Iz Prvog osnovnog suda u Beogradu za BIRN su danas potvrdili da je ovaj sud raspisao poternicu za Kozlinom, koji je osuđen za napad i ubistva albanskih civila tokom rata na Kosovu 1999. godine, jer se nije pojavio na izdržavanju svoje 15-godišnje zatvorske kazne.

„Sud je preduzeo sve moguće mere, ali nije mogao da pronađe Kozlinu”, izjavila je Bojana Stanković, portparolka suda.

Prema određenim izvorima, Kozlina boravi u Južnoj Americi, međutim BIRN nije mogao nezavisno da potvrdi gde se on stvarno nalazi.

Nikola Hanzek, Kozlinin advokat, za BIRN je rekao da je sa njim poslednji put razgovarao u januaru.

„Pokušavao sam da ga kontaktiram, ali bezuspešno. Ne znam gde je Kozlina“, rekao je Hanzek.

Kozlina je 2019. godine proglašen krivim da je 25. marta 1999. svoju jedinicu poveo u kosovsko selo Trnje i pucao u dva civila, koji su preživeli, te da je naredio svojim vojnicima da pucaju na druge civile u selu, pri čemu je ubijeno 15 osoba.

Među žrtvama su bile i starije osobe i jedan četverogodišnji dečak.

Tužilaštvo za ratne zločine tvrdilo je da je Pavle Gavrilović, komandant Pozadinskog bataljona 549. motorizovane brigade Prištinskog korpusa VJ, naredio napad.

Na teret mu se stavljalo da je navodno svoje ljude podelio u tri grupe, da je Kozlina bio u jednoj od njih i da im je naredio da uđu u selo i etnički očiste to područje. Kozlina je bio vodnik tehničke čete Pozadinskog bataljona 549. motorizovane brigade VJ.

Ipak, Gavrilović je oslobođen optužbi.

Suđenje za masakr u Trnju odlagano je u više navrata zbog navodnih zdravstvenih problema optuženih. U martu prošle godine sutkinja Višeg suda u Beogradu Mirjana Ilić izrazila je sumnju da optuženi namerno izbegavaju ročišta tvrdeći da imaju zdravstvenih problema.

„To izaziva ozbiljnu sumnju da se nešto sasvim drugo događa“, istakla je Ilić u sudnici.

I Kozlina i Gavrilović podnosili su lekarske nalaze zdravstvenih ustanova Vojske Srbije, kako bi podržali svoje tvrdnje. Kozlina je u vreme suđenja još uvek bio aktivni pripadnik Vojske Srbije.

Fond za humanitarno pravo je u nekoliko navrata naveo da zdravstvene ustanove Vojske Srbije omogućavaju Gavriloviću i Kozlini da izbegnu sudska ročišta koristeći kao razlog njihovo pogoršano zdravstveno stanje. Ove navode je negirala Vojnomedicinska akademija (VMA).

Preuzeto sa portala Balkan Insight

Share