Zagreb: Identifikovano 18 žrtva srpske nacionalnosti

Zagreb: Identifikovano 18 žrtva srpske nacionalnosti

U Zagrebu su danas identifikovani posmrtni ostaci 18 Srba, tri žene i 15 muškaraca, sa područja zapadne Slavonije, Like i Dalmacije koji su stradali u akcijama hrvatske vojske “Bljesak” i “Oluja” u maju i avgustu 1995. godine.

Najmlađa i najstarija žrtva među identifikovanima, obe iz opštineBenkovac, su Aleksandar Drča iz sela Kašići koji je 1995. godine imao 21 godinu i Danica Baljak iz sela Kožlovac koja je tada imala 89 godina, saopšteno je iz Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas”.

Među identifikovanima iz opštine Benkovac su Dušan Drča (76) iz Bruške, Draginja Cupać (55) iz Korlata i Dragan Gagić (27) iz Biljanja Gornjih.

Iz opštine Okučani su identifikovani bračni par Nada (64) i Nikola Popović (68) iz Medara, kao i Savo Grlica (41) iz Rajića.

Među identifikovanima iz Knina su Nikola Crnomarković (81) iz Civljana, Stanko Punoš (41) iz Zažvića i Ilija Vuković (33) iz Cetine.

Identifikovane srpske žrtve iz Šibenika su Uroš Lalić (60) iz Gorica,Milivoj Lalić (39) iz Gorica i Ratko Mandić (50) iz Cicvara.

Među žrtvama su Milan Trbović (23) iz Nikinaca kod Rume, Rade Ralić (41) iz Blata kod Ogulina, Čedo Budimir (43) iz Štikadekod Gračaca i Vladimir Olujić (53) iz Karina Gornjeg kod Obrovca.

Posmrtni ostaci 18 Srba identifikovani su u Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

U saopštenju se podseća da su u poslednjih 12 godina iz zajedničkih, masovnih i pojedinačnih grobnica na području Hrvatske i bivše Republike Srpske Krajine (RSK) ekshumirani posmrtni ostaci ukupno 1.277 srpskih žrtava, od čega je do sada identifikovano 856.

Na “Veritasovom” spisku je još 1.904 lica srpske nacionalnosti koja su nestala od 1991. do 1995. na području Hrvatske i bivše RSK, a među nestalima je 1.312 civila, od čega 513 žena.

U saopštenju se navodi da “Veritas” raspolaže pouzdanim podacima za još oko 430 registrovanih grobnih mesta u kojima se nalaze neidentifikovani posmrtni ostaci ubijenih Srba na ovom području.

Iz “Veritasa” još jednom su ukazali da utvrđivanje sudbine nestalih i njihova identifikacija ide neopravdano sporo zbog kontinuirane opstrukcije hrvatskih vlasti.

Share