General Dragoljub Ojdanić, osuđen za ratne zločine na Kosovu, preminuo u Beogradu

General Dragoljub Ojdanić, osuđen za ratne zločine na Kosovu, preminuo u Beogradu

BalkanInsight_logoDragoljub Ojdanić, nekadašnji načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije (VJ), koji je služio kaznu zbog zločina nad kosovskim Albancima počinjenih tokom rata 1999. godine, preminuo je u Beogradu.

Visoki oficir VJ Dragoljub Ojdanić preminuo je u nedelju u Beogradu u 79. godini života „nakon kratke bolesti“, navodi se u saopštenju srpskog ministarstva odbrane.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju 2009. godine osudio je Ojdanića na 15 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja deportacija i prisilnog premeštanja kosovskih Albanaca tokom rata, dok je bio načelnik Generalštaba VJ.

Prema presudi, on je „obezbedio praktičnu pomoć, podstrek i moralnu podršku onim pripadnicima VJ za koje je znao da nameravaju da počine deportaciju i prisilno premeštanje kosovskih Albanaca u koordinisanoj akciji sa MUP-om“.

„Doprineo je time što je pre i tokom vazdušne kampanje NATO izdavao naređenja Vojsci Jugoslavije da izvodi operacije na celom Kosovu, uključujući pružanje podrške MUP-u, mobilisanjem dodatnih jedinica VJ da učestvuju u tim operacijama i njihovim snabdevanjem vojnom opremom VJ“, navodi se u presudi.

„Pored izdavanja naredbi kojima se VJ dozvoljava da bude na lokacijama na kojima su zločini počinjeni, uzdržao se i od preduzimanja efikasnih mera koje je imao na raspolaganju, poput posebne istrage o prisilnim raseljavanjima, uprkos saznanju o tim incidentima“, dodaje se u presudi.

Optužnica je podignuta u maju 1999. godine i prema presudi, nakon što ju je primio, „Ojdanić je nastavio da izdaje naređenja… uprkos svom saznanju o zločinima počinjenim nad kosovskim Albancima tokom prethodnih zajedničkih operacija“.

Ojdanić se žalio na presudu, ali je Haški tribunal 2013. objavio da je on odustao od nje i priznao zločine.

Međutim, osam meseci kasnije, kada je nakon izdržane dve trećine kazne pušten, Ojdanić je povukao priznanje.

Proveo je više od 11 godina u zatvoru, ali njegova službena biografija na internet stranici Ministarstva odbrane ne sadrži nikakve podatke o presudi ili kazni.

Ivana Žanić, izvršna direktorka Fonda za humanitarno pravo, koji prati suđenja za ratne zločine, kaže da to pokazuje kako se u Srbiji postupa sa ratnim zločincima.

„Time se održava u javnosti uverenje da kada neko ko je osuđen pred Haškim tribunalom i tu kaznu izdrži da to više ništa nema veze sa njim tako da može da nastavi sa svojim životom uz sve privilegije koje mu ova država daje“, ističe Žanić za BIRN.

Pre rata na Kosovu, Ojdanić je bio komandant Užičkog korpusa, koji je učestvovao u ratu u Bosni i Hercegovini.

Nakon rata, Ojdanić je 2000. godine nekoliko meseci bio ministar odbrane Savezne Republike Jugoslavije (SRJ), a zatim se krajem godine penzionisao.

Pored Ojdaniča, za zločine na Kosovu optuženo još nekoliko visokih zvaničnika – bivši predsednik Srbije Milan Milutinović, bivši potpredsednik vlade SRJ Nikola Šainović, bivši general VJ Nebojša Pavković, bivši načalnik štaba Prištinskog korpusa VJ Vladimir Lazarević i bivši načalnik štaba MUP-a Srbije za Kosovo, Sreten Lukić.

Svi oni, osim Milutinovića, su osuđeni.

Preuzeto sa portala Balkan Insight

Share