FHP zahteva od TRZ-a da ispita Zorana Tadića o njegovom učešću u zločinu u Škabrnji

FHP zahteva od TRZ-a da ispita Zorana Tadića o njegovom učešću u zločinu u Škabrnji

zoran-tadic-thumbPočetkom marta 2019. godine Zoran Tadić, koga hrvatske vlasti sumnjiče da je počinio zločin u hrvatskom selu Škabrnja u novembru 1991. godine, prebegao je iz Australije, u kojoj je živeo od 1992. godine, u Srbiju. Fond za humanitarno pravo (FHP) zahteva od Tužilaštva za ratne zločine (TRZ) da postupi po krivičnoj prijavi koju je 2017. godine FHP podneo za zločin počinjen u Škabrnji, sprovede efikasnu i delotvornu istragu i ispita Tadića o njegovim učešću u ovom zločinu.

Sredinom januara 2019. godine Policijska uprava (PU) u Zadru (Hrvatska) javnosti je predstavila rezultate istrage o ratnim zločinima počinjenim tokom napada Jugoslovenske narodne armije i Teritorijalne odbrane (TO) Benkovac na selo Škabrnja u novembru 1991. godine. Kao osumnjičenog za zločine PU je identifikovala tadašnjeg komandanta TO Benkovac Zorana Tadića, dobrovoljca iz Loznice, koji je od 1992. godine živeo u Australiji. Nakon identifikacije počinioca, PU je podnela krivičnu prijavu protiv Tadića Županijskom državnom odvjetništvu u Splitu. U narednim danima mediji u Hrvatskoj i Australiji su intenzivno izveštavali o ovom slučaju. Početkom marta 2019. Daily Mail Australia je izvestio o bekstvu Zorana Tadića, koji pored australijskog ima i srpsko državljanstvo, u Srbiju. Portal Vesti-online u nastavcima, počevši od 12. marta 2019. godine, objavljuje intervju sa Zoranom Tadićem, gde on potvrđuje da se nalazi u Srbiji od koje, kako navodi, očekuje pomoć u nastojanju da dokaže da je nevin za zločine za koje se sumnjiči.

S obzirom da je FHP još pre dve godine podneo krivičnu prijavu za zločin počinjen u Škabrnji, kao i to da su hrvatske vlasti sprovele istragu o ovom događaju, FHP zahteva od TRZ-a da u najkraćem roku ispita Zorana Tadića o njegovom učešću u zločinu u Škabrnji i time pokaže jasnu nameru da sprovede delotvornu i efikasnu istragu u ovom predmetu.

Share