Završne reči u slučaju Lovas, tužilac zatražio ukupnu kaznu od 59 godina

Završne reči u slučaju Lovas, tužilac zatražio ukupnu kaznu od 59 godina

N1_logoPred Specijalnim sudom u Beogradu danas su iznošene završne reči u slučaju “Lovas”, u kom se Milanu Devčiću i drugima sudi zbog zločina protiv čovečnosti u saizvršilaštvu koji je počinjen u hrvatskom selu 1991. godine.

Ukupno 59 godina zatvorske kazne zatražio je tužilac Dušan Knežević, koji je u svojoj završnoj reči istakao da ostaje pri optužnici, te da su izvedeni dokazi nedvosmisleno ukazali na to da su okrivljeni počinili dela koja im se stavljaju na teret – ratni zločin protiv civilnog stanovnistva, ubistva, telesno povređivanje i zaštrašivanje.  

“Izvedeni dokazi nedvosmisleno pokazuju da su okrivljeni učinili dela koja im se stavljaju na teret. Za sve vreme trajanja postupka, optuženi su pokušali da pokažu da je proces montiran, da bi se pokazali kao žrtve. Oni su podlegli ratnoj atmosferi i smatrali da imaju pravo da uzmu pravdu u svoje ruke, vršeći odmazdu. Zato predlažem sudu da optužene osudi na kazne zatvora: Krnjajić – 10 godina, Devčić – 10 godina, Perić i Vlajković – 5 godina, Josipović – 4 godine, Stojanović – 8 godina, Dimitrijević – 8 godina i Zoran Kosjer – 9 godina zatvora”, rekao je Knežević.

Advokat odbrane Milana Devčića Brankica Majkić navela je da je jedino oslobađajuća presuda moguća u ovom slučaju i navela da je slučaj “Lovas” test za sudstvo.

Oslobađajuću presudu zatražio je i branilac Vlajkovića.

“Ovo veće kao jedinu moguću presudu može da donese oslobađajuću presudu, a ovaj ceo slučaj je test za sud. Nema utemeljenja u izvedenim dokazima da je okrivljeni počinio dela koja mu se stavljaju na teret”, kazala je Majkić.

Pre iznošenja završnih reči, izvršen je uvid u pismene dokaze koji, zbog obimnosti slučaja, do sada nisu uzeti u obzir – od dopisa Vojne pošte, preko dopisa Ministarstva odbrane Srbije, ali su se okrivljeni izjašnjavali i o licima koja su se pojavljivala na snimcima u Dnevniku RTS-a iz Lovasa iz perioda novembar 1991.

Većina okrivljenih izjasnila se da im lica sa televizijskog snimka nisu poznata.

Optuženi, pripadnici tadašnje JNA i paravojne formacije “Dušan Silni”, terete se da su tokom napada na Lovas 10. oktobra 1991. godine ubili 22 civila u kućama i dvorištima, a do 18. oktobra ubijene su i 23 osobe u improvizovanim zatvorima.

Optuženi su i da su 18. oktobra načinili živi štit od civila i naterali ih da koračaju kroz minsko polje. Tada su poginule 22 osobe, a u istom periodu u sporadičnim incidentima stradala su još tri civila.

Nastavak iznošenja završnih reči nastavlja se 28. februara.

Preuzeto sa portala N1

Share