RTS: Regionalna komisija za nestale

Predsednica beogradskog Fonda za humanitarno pravo, Nataša Kandić, izjavila je da sudbina nestalih i kidnapovanih ne može biti rešena bez osnivanja Regionalne komisije, koja će se baviti tim problemom.

Osnivanje Regionalne komisije, iza koje će stati vlade bivših jugoslovenskih republika, doprineće rasvetljavanu sudbine još 17.000 osoba koje su nestale ili kidnapovane za vreme ratova na tlu bivše SFRJ, kazala je Kandićeva tokom posete Udruženju porodica kidnapovanih i nestalih civila, vojnika i policajaca, na Kosovu i Metohiji.

Predsednica FHP-a je naglasila da rešavanje problema nestalih zahteva institucionalni okvir.

Za istinu i vraćanje dostojanstva žrtvama neophodna je Regionalna komisija i s tim se slažu i porodice žrtava iz Srebrenice, i romske porodice, i one sa Kosova i iz Hrvatske,istakla je Kandićeva i najavila da će sledeće godine početi prikupljanje milion potpisa za formiranje te komisije.

Ona je dodala da treba iskoristiti i političku volju međunarodne zajednice da obaveže vladu u Tirani na saradnju u istrazi o postojanju tajnih logora i masovnih grobnica na severu Albanije, kao i prodaji organa o kojima je u knjizi “Lov” pisala bivša tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte.

Predsednik udruženja Simo Spasić, na čiji je poziv Kandićeva posetila prostorije u kojima se nalazi “Zid plača” sa više od 2.000 slika nestalih civila, policajaca i vojnika na Kosovu, očekuje da će Tužilaštvo za ratne zločine sledećeg meseca razmotriti tužbu Udruženja podnetu zbog navoda Del Ponteove.

U suprotnom, naglasio je Spasić, to Udruženje će blokirati rad suda.

Nataša Kandić je istakla da FHP, u saradnji sa udruženjima porodica nestalih, radi na stvaranju Kosovske knjige pamćenja, u kojoj će biti imena svih žrtava,kao i podaci o njima.

“To će biti trajan zapis o žrtvama, koji ostaje ne samo porodicama već i društvu i pojedincima za formiranje istorijskog pamćenja”, rekla je Nataša Kandić.

Share