Insajder debata: Promovisanje haških osuđenika je falsifikovanje činjenica

Insajder debata: Promovisanje haških osuđenika je falsifikovanje činjenica

Insajder logoPojavljivanje osuđenih za ratne zločine i promocija njihovih knjiga iza kojih stoji država je, prema ocenama bivšeg tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića, falsifikovanje činjenica. On je, gostujući u Insajder debati u kojoj je tema bila odnos društva prema ratnim zločinima, naveo da su pred Haškim tribunalom utvrđene činjenice i da je sve što se danas događa korak unazad.

“Ne možete vi da promovišete ljude koji su osuđeni, kojima je udaren pečat da su ratni zločinci. Niko ne može da im zabrani da pišu šta hoće, ali dajući im takav medijski prostor, vi stajete iza njih”, kaže Vukčević.

Na nedavno završenom Sajmu knjiga Ministarstvo odbrane predstavilo je ediciju “Ratnik” u kojoj je, između ostalog, i knjiga Nebojše Pavkovića koji služi kaznu od 22 godine zatvora zbog ratnih zločina. U okviru iste edicije štampana su i sećanja ratnih generala na Kosovu.

Nataša Kandić iz Fonda za humanitarno pravo u Insajder debate je rekla da ni jedna vlast u Srbiji nije bila potpuno posvećena otkrivanju zločina i utvrđivanju istine. Kandić smatra da je edicija “Ratnik” još jedan pokušaj “da se operu biografije komandanata i oficira”.

“Nakon zatvaranja Haškog tribunala, nastupilo je jedno prazno polje, koje je dobrodošlo svima u nekadašnjoj Jugoslaviji da to dožive kao zatvaranje pitanja vladavine prava u vezi s počinjenim ratnim zločinima”, kaže Kandić.

Gosti Insajder debate su se saglasili da je promovisanje osumnjičenih i osuđenih za ratne zločine moguće jer je u celom regionu došlo do ozbiljne promene političke klime, te da je to svima odgovaralo.

“Zločine na Kosovu može da procesuira samo tužilaštvo, a ne radna grupa”

Na kritike da se sudilo samo Srbima i da se niko nije bavio zločinima nad srpskim narodom, Vukčević kao bivši tužilac kaže da je za njega “dokaz – zakon”

“Nama je dokaz svetinja, kad dođemo do dokaza da je neko učinio određeno delo, on će biti procesuiran. Da li je to Srbin, Bošnjak, Albanac – apsolutno je nebitno. Za to što su takve brojke nismo krivi, za to su krivi oni koji su vršili ta nedela”, kaže Vukčević.

Komentarišući činjenicu da sada postoji radna grupa koja se bavi zločinima nad Srbima na Kosovu, Vukčević navodi da je za prikupljanje dokaza nadležan isključivo javni tužilac.

“To je nedopustivo. Ne može se pribaviti procesno validan dokaz putem neke radne grupe”, navodi Vukčević.

Nataša Kandić kaže da je pomenuta radna grupa primer devalviranja institucija.

“Zamislite vi tužioca u Radnoj grupi za prikupljanje podataka o ratnim zločinima, umesto u Tužilaštvu, što je njegova zakonska obaveza”, kaže Kandić.

Na pitanje zašto je u slučaju Haradinaj u Srbiji postupak i dalje u istrazi i zašto nije došlo do optuženja, Vukčević kaže da je on procesuiran u Hagu i da je Srbija pomagala procesuiranje.

“Mi smo sve predali Haškom tribunalu”, kaže Vukčević.

Trgovina organima tokom rata na Kosovu: Istraživanje 11 lokaliteta u Albaniji do danas ostalo obećanje

Sud za zločine OVK počeo je da radi, ali do danas nije podignuta nijedna optužnica. Bivši tužilac za ratne zločine podseća da je to tužilaštvo, dok je bio na njegovom čelu, istraživalo slučaj “žute kuće”, odnosno navodne trgovine organima zarobljenih Srba s Kosova. Vukčević tvrdi da je albanskom tužilaštvu dao lokacije na kojima se veruje da su pokopane žrtve.

“To nije uradila Karla del Ponte, jer sever Albanije nije bio u nadležnosti Haškog tužilaštva. Oni su istražujući Haradinaja, stigli na sever Albanije i snimili su tamo nešto. Mi smo došli do tih snimaka. Ja sam otišao u Tiranu i sastao se s vrhovnom tužiteljkom, pri čemu sam joj dao informacije prema kojima se na 11 lokaliteta nalaze posmrtni ostaci žrtava trgovine organima. Bio je dogovor da nam se jave za nekoliko dana, da nam kažu da li će prihvatiti saradnju u istraživanju, i nije bilo odgovora”, kaže Vukčević.

Prema navodima bivšeg tužioca, srpsko tužilaštvo saslušalo je oko 500 svedoka u vezi sa zločinima na Kosovu koji su sada u mandatu specijalnog suda za OVK.

“Orden od Haradinaja zbog osnivanja komisije za žrtve”

Na pitanje zašto je primila orden od Ramuša Haradinaja, zbog koga je najviše kritikovana, Nataša Kandić kaže da je Haradinaj premijer koji bi potpisao osnivanje regionalne komisije koja bi utvdila identitet žrtava.

Ona dodaje da je bila kritikovana i onda kada je bila u kosovskom parlamentu, na dan proglašenja kosovske nezavisnosti.

“Ja zagovaram ideju osnivanja regionalne međudržavne komisije koja bi utvrdila identitet svih žrtava i okolnosti. Nema druge nego razgovarati sa predstavnicima država, Haradinaj je premijer. On bi da je došlo do potpisivanja to potpisao, a meni kao i svakome normalnom bi odgovaralo firmiranje te komisije. Jedino u saradnji među državama može da se dođe do funkcionalnog i operativnog tela koje će se baviti ovim pitanjima”, kaže Nataša Kandić.

Preuzeto sa portala Insajder

Share