„Zatiranje istorije i sećanja”

„Zatiranje istorije i sećanja”

Zatiranje_istorije_i_sjecanja-thumbU periodu 2016-2018. godine, Fond za humanitarno pravo (FHP) učestvovao je u implementaciji projekta „Zatiranje istorije i sećanja“, koji je podržala Evropska unija u okviru programa Evropa za građane i građanke. Uz FHP, partneri u implementaciji projekta bili su i Centar za suočavanje s prošlošću – Documenta iz Hrvatske, Historijski muzej BiH i Europa Nostra iz Holandije, uz vođstvo SENSE Centra za tranzicijsku pravdu iz Hrvatske.

U okviru projekta najpre je predstavljen interaktivni narativ „Zatiranje istorije i sećanja”, koji kroz svedočenja očevidaca i dokaze koji su izvedeni pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) prikazuje uništavanje verskog i kulturnog nasleđa tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji koje je pred ovim sudom procesuirano ili dokumentovano.

Usledile su izložbe pod nazivom „Spomenici na nišanu – Zatiranje istorije i sećanja”, koje su postavljene u Zagrebu, Beogradu, Sarajevu, Puli i Hagu. Sarajevsku i izložbu u Hagu otvorio je sudija Karmel Ađus, predsednik MKSJ-a, a izložbu u Puli glavni tužilac MKSJ i Mehanizma za međunarodne krivične sudove Serž Bramerc.

U okviru projekta održano je studijsko putovanje za profesore istorije, novinare, umetnike i studente, koji su posetili mesta uništavanja kulturne i verske baštine u Sarajevu, Mostaru i Dubrovniku, kao i regionalni seminar za profesore istorije iz Hrvatske, BiH i Srbije.

***

Hronološki prikaz događaja:

18.11.2016. Historijski muzej BiH i Centar za suočavanje s prošlošću – Documenta predstavljaju u Sarajevu i Zagrebu interaktivni narativ „Zatiranje istorije i sećanja”.

04.12.2016. FHP i Centar za građansko obrazovanje predstavljaju interaktivni narativ u Beogradu i Podgorici.

29.12.2016. Interaktivni narativ „Zatiranje istorije i sećanja“ predstavljen na Kosovu, u Prištini i u manastiru Visoki Dečani.

20.04.2017. U Zagrebu (Hrvatska) otvorena prva u seriji izložbi posvećenih uništavanju istorijskih, kulturnih i verskih spomenika tokom ratova na prostorima bivše Jugoslavije, „Spomenici na nišanu – Zatiranje istorije i sećanja“.

Izložba se sastoji od fotografija, video-zapisa, svedočenja očevidaca i dokumenata koji govore o ogromnim razmerama uništene kulturne baštine tokom oružanih sukoba u bivšoj Jugoslaviji. Postavka se oslanja na narativ „Zatiranje istorije i sećanja“.

27.05.2017. Izložba „Spomenici na nišanu – Zatiranje istorije i sećanja“ postavljena u Beogradu (Srbija).

23.06.2017. Izložba „Spomenici na nišanu – Zatiranje istorije i sećanja“ otvorena u Sarajevu (BiH).

23-27.06.2017. Održan regionalni seminar profesora istorije i studijsko putovanje u Sarajevo, Mostar, i Dubrovnik.

Obrazovni ciklus na temu zatiranja kulturnog nasleđa i uništavanja verskih i kulturnih objekata tokom ratnih sukoba realizovan je u saradnji sa evropskim udruženjem profesora istorije EUROCLIO. Program su činile tri celine: stručno vođstvo kroz izložbu „Spomenici na nišanu – Zatiranje istorije i sećanja“, regionalni seminar (24-25.06) i studijsko putovanje (25-27.06).

13.10.2017. U Puli (Hrvatska) otvoren Dokumentacijski centar SENSE.

Povodom početka rada Centra otvorena je izložba „Spomenici na nišanu“.

14.10 2017. Održana međunarodna konferencija „Uništavanje kulturnog naslijeđa, poslijeratna obnova i izgradnja povjerenja”.

Cilj konferencije bio je analiza učinaka i dostignutog znanja o značaju kulturnog i verskog nasleđa u ratnim sukobima, te koji izazovi ostaju u pitanjima obnove kulturnog nasleđa, posleratne izgradnje mira i problema podeljenih društava na području jugoistočne Europe.

04.04.2018. Izložba „Spomenici na nišanu“ otvorena u Hagu.

Finalni izveštaj o svim realizovanim aktivnostima dostupan je ovde.

Share