U Hrvatskoj se otvara centar za dokumentiranje suđenja ratnih zločina

U Hrvatskoj se otvara centar za dokumentiranje suđenja ratnih zločina

BalkanInsight_logoU novom centru za tranzicijsku pravdu koji se otvara u Puli biće izloženi dokumenti, filmovi i fotografije iz predmeta koji su se vodili pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju.

U petak navečer u Puli svoja vrata otvara “SENSE – centar za tranzicijsku pravdu“, koji će učiniti javno dostupnim činjenice utvrđene tijekom suđenja na Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) u Hagu.

Mirko Klarin, osnivač centra i direktor SENSE agencije, koja je pratila suđenja u MKSJ, kaže za BIRN da će u Centru biti smještena arhiva medijskih izvješća o suđenjima u MKSJ-u koje je agencija dokumentirala više od 20 godina.

“Napravili smo selekciju stvari koje smo željeli zadržati; stvari za koje smo smatrali da mogu biti iskorištene u stvaranju interaktivnih narativa, dokumentaraca, obrazovnih filmova i tako dalje“, rekao je Klarin.

“Bit ovog centra je prikazivanje zločina koji su bili istraženi, procesuirani i za koje je Tribunal donio presude, kao i činjenice koje su bile utvrđene izvan razumne sumnje”, objasnio je on.

Klarin je odlučio otvoriti ovaj centar u svom rodnom gradu, u Puli, gdje je dobio podršku lokalne uprave. Kaže da je njegov prioritet pokazati kako je Tribunal rekonstruirao događaje iz jugoslavenskih ratova.

“Manje je važno da li je netko osobito proglašen krivim ili ne zbog nečega, jer čak i u svim oslobađajućim presudama imate potvrdu da su se određene stvari navedene u optužnicama dogodile na određeni način”, rekao je on.

Naglašava da su činjenice utvrđene u MKSJ-u “malo poznate široj javnosti u cijeloj regiji, koja je zainteresirana da li je netko nevin ili kriv, dok se malo pozornosti daje ovim ‘sitnim’detaljima poput utvrđenih činjenica i svjedočanstava žrtava i svjedoka“.

Centar će u petak navečer oficijelno otvoriti Serge Brammertz, tužitelj MKSJ-ja i njegovog nasljednika, Mehanizma za međunarodne krivične sudove.

Na svečanom otvaranju, osim Brammertza i Klarina, prisutnima će se obratiti i Helen Walasek, ekspertica za zaštitu kulturnog naslijeđa, te Vesna Teršelič, voditeljica Documente – Centra za suočavanje s prošlošću.

Među prisutnima očekuju se i predstavnici državnog odvjetništva Hrvatske, te tužiteljstava Bosne i Hercegovine i Srbije.

Iste će večeri biti otvorena izložba “Spomenici na nišanu“ o razaranju kulturnog, povijesnog i vjerskog nasljeđa u ratovima tjekom 1990-ih.

U subotu će Brammertz učestvovati i na konferenciji o uništenju kulturne baštine, poslijeratnoj rekonstrukciji i izgradnji povjerenja, koja će se održati u novootvorenom centru.

Konferenciju organiziraju SENSE, Documenta, Fond za humanitarno pravo iz Beograda, Historijski muzej Bosne i Hercegovine iz Sarajeva, te Europa Nostra, mreža NVO aktivnih u očuvanju kulturne baštine sa sjedištem u Parizu.

Brammertz se u četvrtak sastao s hrvatskim ministrom pravosuđa Draženom Bošnjakovićem i glavnim državnim odvjetnikom Dinkom Cvitanom, sa kojima je razgovarao o procesuiranju ratnih zločina u Hrvatskoj i o suradnji Hrvatske s MKSJ-om, MMKS-om i s pravosudnim organima u regiji.

Preuzeto sa portala Balkan Insight

Share