Kalesić o Tuzlanskoj kapiji: Prkosilo se tokom cijelog rata

Kalesić o Tuzlanskoj kapiji: Prkosilo se tokom cijelog rata

Tuzlaci kažu da su manje više znali tih ratnih godina kada bi Tuzla mogla biti granatirana. Obično je to bilo u vrijeme blagdana, ali na Dan mladosti nikako.

Dvadeset dvije godine godina nakon masakra, svi koji dođu u Tuzlu pitaju otkud u jeku rata svi na Kapiji.

Prkosilo se tokom cijelog rata, a jedan vid prkosa bio je i izlazak u grad tog 25. maja kada se desio zločin na tuzlanskoj Kapiji“, rekao je u jutarnjem programu N1 televizije Dino Kalesić, otac malog Sandra, koji je imao samo 3 godine kada je poginuto na Tuzlanskoj kapiji..

Bilo je tu i tamo nekih inicijativa da se barem na neki način bol roditelja ubijene djece ublaži. Naime, Općinski sud Tuzla donio presude u korist roditelja ubijene djece za pretrpljenu duševnu bol, no Kantonalni sud Tuzla je na osnovu Odluke Vrhovnog suda Federacije BiH te presude ukinuo. Šta je danas sa ovim presudama? Je li još uvijek opravdanje da je ovaj zločin zastario?

Nisam dobio obrazloženje šta se desilo na drugom stepenu postupka. Tačno je da nema ništa, da je ušlo u zastaru i da vjerovatno neće biti ništa od slučaja“, kazao je Kalesić.

Roditelji djece stradale na Kapiji pravdu još nikada nisu dočekali jer 22 godine poslije i jedini osuđenik za zločin na Kapiji, Novak Đukić, je na slobodi u Srbiji. Živi li nada da će zločinci biti kažnjeni?

Ja sam otprilike stao na presudi u Sudu BiH kada je osuđen na 25 godina. Poslije su pokazali pravo lice i Sud i Tužilaštvo. Mi živimo u nedefinisanom prostoru u nečemu što se samo zove država. Nemoguće je da čovjek za 71. ubijeno lice dobije 25 godina. To je u startu bila farsa. To je strašno. U nastavku procesa se smanjilo na 20 godina, a kasnije puštaju da izađe preko granice jedno osuđeno lice“, kazao je Kalesić.

On je istraživao gdje je Đukić.

Novak Đukić nije bio ni na liječenju na VMA, jer sam se raspitivao, zvao i slao upite. On nije bio u bolnici, već vjerovatno lijepo šeta po Beogradu. I ja sam išao u Beogradu i gledao da li bi ga sreo.”

Podsjećamo, prošlo je 22 godine od stravičnog zločina na Kapiji kada je od granate ispaljene sa položaja Vojske Republike Srpske 71 građanin Tuzle izgubio život. Uglavnom su stradali mladi. Prosjek starosti poginulih bio je 24 godine. Jedini optuženi za ovaj stravični zločin je novak Đukić,koji je slobodan i trenutno se nalazi u Srbiji. Iako postoji dogovor o izručenjima između BiH i Srbije, nikada nije izručen, zašto, to još nije poznato.

Preuzeto sa portala N1

Share