Hiljadu likvidacija u jednom danu

Hiljadu likvidacija u jednom danu

danas_logoTužilaštvo za ratne zločine podiglo je juče optužnicu protiv osam bivših pripadnika Centra za obuku “Jahorina” u sastavu Specijalne brigade MUP-a Republike Srpske, zbog sumnje da su u Srebrenici, u hangaru “Kravice” 14. jula 1995. godine “počinili ratni zločin nad civilnim stanovništvom kada su lišili života više stotina lica muslimanske nacionalnosti”.

Kako je saopšteno, Tužilaštvo je optužilo Nedeljka Milidargovića (1958), Aleksu Golijanina (1962), Milivoja Batinicu (1966), Aleksandra Dačevića (1970), Boru Miletića (1966), Jovana Petrovića (1966), Dragomira Parovića (1966) i Vidosava Vasića (1972). Među ubijenim u Kravicama dosad je identifikovano više od 1.300 civila muslimanske nacionalnosti, čiji su posmrtni ostaci pronađeni u masovnim grobnicama Glogova 1 i 2 i Ravnice, kao i u više sekundarnih grobnica.

Optuženi se nalaze u pritvoru od 13. marta ove godine na osnovu rešenja Višeg suda u Beogradu – Odeljenja za ratne zločine, koji je poslednji put produžen rešenjem Apelacionog suda 29. juna, a koji može trajati do ponedeljka, 14. septembra 2015.

Optužnica je juče prosleđena Višem sudu u Beogradu na potvrđivanje.

Na osnovu svedočenja koja su se o ovom događaju do sada mogla čuti pred Haškim tribunalom i pred Sudom BiH, poznato je da su optuženi u ovom hangaru zemljoradničke zadruge u selu Kravice, u opštini Bratunac (BiH) tokom samo jednog dana počinili pravi masakr civila, vršeći masovna ubistva više stotina muškaraca – bosanskih Muslimana i pripadnika oružanih snaga Armije BiH, od kojih je većina odložila oružje. Likvidacije su izvršili po završetku vojne operacije “Krivaja ’95”, koja je trajala od 6. do 11. jula, a čiji je cilj bio stavljanje teritorije tzv. “enklave Srebrenica” pod vlast VRS i MUP-a RS.

U hangaru je bio zatvoren veći broj muškaraca bosanskih Muslimana, a optuženi i za sada nepoznati pripadnici 1. čete Centra Jahorina, su već prethodnog dana otpočeli sa likvidacijama, ubijajući oko stotinu preživelih civila, među kojima je bilo i ranjenih.

Subašić: I moj sin je ubijen u Kravicama

Munira Subašić, predsednica Udruženja “Majke enklava Srebrenica i Žepa”, priča za Danas kako je tek pre nekoliko meseci saznala da joj je sin Nermin ubijen 1995. u Kravicama. “Tokom međunarodne konferencije, koju smo organizovale u junu, tražila sam od Serža Bramerca (glavni tužilac Haškog tribunala, pim. aut) spisak ubijenih u Kravicama na kome sam videla ime moga sina. Komšija Gavrić (Milisav, prim. aut), koji je 12. jula odveo mog sina, živi u Srbiji”, ističe Munira Subašić, koja je posle 20 godina traganja za posmrtnim ostacima svoga sina pronašla samo dve njegove kosti – kosti jedne ruke i jedne noge. Kako kaže, nada se da će Tužilaštvo za ratne zločine Srbije “uraditi pravu stvar”, jer svi koji su činili zločine i izvršili genocid moraju biti kažnjeni.

preuzeto sa portala Dnevni list Danas

Share