Aktivisti: Osnovati regionalnu komisiju za ratne zločine

Aktivisti: Osnovati regionalnu komisiju za ratne zločine

aljazeeta_logoKoalicija za REKOM počela je prikupljati 50.000 potpisa koje će poslati na samit lidera Zapadnog Balkana koji će biti održan u Trstu i zatražiti da potpišu politički sporazum o osnivanju Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim povredama ljudskih prava od 1. januara 1991. do 31. decembra 2001, rečeno je danas na konferenciji za novinare.

Osnivačica Fonda za humanitarno pravo (FHP) Nataša Kandić kazala je da je minimalni zadatak koji vlade u regionu moraju uraditi jeste da utvrde imena žrtava i popišu mjesta zatočenja i da će tražiti da se osnivanje regionalne komisije uvrsti u Berlinski proces i deklaraciju nakon samita u Trstu 12. jula.

Ona je rekla da je Koalicija za REKOM popisala približno 23.000 žrtava, dok je Haški tribunal popisao oko 18.000 žrtava u vezi sa ratom, “ali da je to samo deo od 130.000 žrtava ratova na prostoru bivše Jugoslavije”.

Kandić je dodala da će zatražiti i od Evropske unije da pita šta je sa žrtvama i da zatraži od vlada u regionu da se posvete rješavanju pitanja ratnih zločina.

Ocijenila je da pitanje pomirenja u regionu više nije primarno pitanje za EU.

Regionalna komisija

U potpisivanju peticije za osnivanje regionalne komisije učestvuje veliki broj mladih ljudi, a Kandić kaže da to pokazuje da među njima ima zainteresovanih za sudbine žrtava i dešavanja na prostoru nekadašnje Jugoslavije.

Direktorica Inicijative mladih za ljudska prava Ana Mitić rekla je da je “Berlinski proces odličan instrument saradnje u regionu”, a da u taj proces treba biti uvršteno pitanje osnivanja regionalne komisije “jer je to jedini način da se prirodno i normalno (region) suoči sa onim što se dogodilo”.

Dodala je da se građani o mjestima na kojima mogu da potpišu peticiju za osnivanje regionalne komisije mogu informisati na sajtu Inicijative.

Preuzeto sa portala Al Jazeera

Share