Zašto niko ne izručuje Srbiji optužene za ratne zločine?

Zašto niko ne izručuje Srbiji optužene za ratne zločine?

N1_logoSpisak onih koje Srbija smatra ratnim zločincima znatno je duži od javno dostupnog. Za imena na tom spisku sazna se tek kada ih u inostranstvu uhapse, odakle ih nikad ne isporuče. Šta to govori o srpskom pravosuđu, hoće li uticati na pregovore Srbije s EU, ali i na pregovore Beograda i Prištine?

Od vesti da je u inostranstvu, po poternici Srbije, uhapšen osumnjičeni za ratni zločin jače odjekne samo odluka strane države da ga ne isporuči. Samo je bivši kosovski premijer Agim Čeku privođen tri puta, ali ga nisu izručile ni Slovenija, ni Mađarska, ni Bugarska.

O zahtev Srbije da joj se izruči ratni komandant BIH u Srebrenici Naser Orić, oglušila se Švajcarska, dok je Ejupa Ganića, člana ratnog Predsedništva BiH, Velika Britanija pustila na slobodu. I poslednji u nizu slobodan je čovek, pošto je Francuska odbila da Srbiji izruči Ramuša Haradinaja.

„Te države su odlučile da odbiju zahtev za izručenje zato što smatraju da u Srbiji oni ne bi imali fer suđenje, već bi ono bilo pod uticajem politike. Mi smo imali pregršt izjava političara, predstavnika izvršne vlasti, i evidentno je kada taj sud, u ovom slučaju francuski, pogleda kakve su te izjave, jasno je da je u političkim krugovima tu već doneta odluka“, ocenjuje Milica Kostić iz Fonda za humanitarno pravo.

Da se pita izvestiteljka Evropskog parlamenta za Kosovo Ulrike Lunaček, EU bi trebalo da izvrši pritisak da Srbija povuče zastarele naloge za hapšenje. Po svemu sudeći, Srbiji to nije ni na kraj pameti.

Ljuta na Francusku, Vlada Srbije uvela je toj zemlji kontramere, a da li će posledica biti i po odnos sa Briselom, odnosno hoće li slučaj Haradinaj ugroziti pregovore između Beograda i Prištine?

Van pameti je ići protiv Francuske, članice EU, kaže Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose:

„Naravno da će onda Francuska zaoštriti pitanje koje se postavlja u svim izveštajima oko tužilaštva i pravosuđa u Srbiji i uticaja politike na njih. Ne bi me iznenadilo privremeno zaustavljanje pregovora“.

Janjić podseća da od četiri tačke u obrazloženju Francuskog suda, tri se tiču tehničkih i proceduralnih propusta Ministarstva pravde, tek je četvrta politička. Sve zajedno, Janjić vidi, kao ozbiljan šamar sprskom pravosuđu.

Preuzeto sa portala N1

Share