Foča: Obilježen Međunarodni dan borbe protiv seksualnog nasilja u ratu

Foča: Obilježen Međunarodni dan borbe protiv seksualnog nasilja u ratu

slobodna evropa“Najmlađa je djevojčica imala 11 godina, najstarija žrtva i do 70 godina. Pokušavale su evo baš u jednoj od ovih zgrada iza nas u Samoborskoj ulici da se bace kroz prozor, da izvrše samoubistvo. Bilo je zaista svih mogućih primjera nezamislivih za jedan ljudski um”, poručila je predsjednica Udruženja žrtava rata u Foči, Halida Uzunović, u petak na obilježavanju 19. juna, Međunarodnog dana borbe protiv seksualnog nasilja u ratu.”

Centralni dio programa održan je pred Sportskom salom Partizan u Foči, koja je tokom rata u Bosni i Hercegovini bila pretvorena u logor za žene iz Foče i okoline.

Polaganjem cvijeća, članovi Udruženja žrtava rata, ali i predstavnici bošnjačke zajednice u tom gradu, odali su počast ženama silovanim i ubijenim tokom rata.

„Poruka da nema mira i budućnosti sve dok se ne obilježe sva mjesta zločina, sve dok se ne prizna zločin, sve dok se ne procesuiraju ratni zločinci. Zasigurno neće biti mira ni za počinioce, a za nas žrtve, naravno, pogotovo. Tačan broj nikada mislim da nećemo moći saznati, a silovano ih je na stotine“, istakla je Uzunović.

 Podršku ženama Foče dale su i članice organizacije Žene u crnom iz Beograda.„Za nas koje dolazimo iz Srbije ovo je velika, ogromna odgovornost, zato što znamo da su u ovom gradu počinjeni bezbrojni zločin, a da su najmonstruozniji počinjeni nad ženama. Ratni zločin silovanja bio je ne samo oruđe etničkog ćišćenja, sredstvo osvajanja teritorije, zločin protiv čovječnosti, nego pre svega mržnja prema ženama bošnjačkog imena“, istakla je Staša Zajović, predsjednica Žena u crnom.

Haški tribunal je u presudi protiv Zorana Vukovića, Radomira Kovača i Dragomira Kunarca, 2001. godine po prvi put u historiji seksualno ropstvo i silovanje u ratu okarakterisao kao zločin protiv čovječnosti.

Međunarodni dan borbe protiv seksualnog nasilja u ratu ustanovljen je Rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija prije četiri godine.

Preuzeto sa portala Slobodna Evropa

Share