Bezdušna osveta hrvatskim civilima

danas_logo* Prema navodima optužnice, Željko Krnjajić se tereti da je 10. oktobra 1991. godine u svojstvu komandira policijske stanice Tovarnik predvodio napad na selo Lovas, naređivao otvaranje vatre na kuće hrvatskih civila i njihovo paljenje i prisustvovao ubistvu najmanje dve osobe.

“Pokušaj optuženih da se prikažu kao žrtve montiranog političkog procesa predstavlja nemoguću tezu. Izvedeni dokazi pokazuju da su oni podlegli ratnoj atmosferi i da su smatrali da mogu da preuzmu pravdu u svoje ruke i vrše odmazdu.

Oni koji su preživeli čekaju od nas pravdu”, rekao je zamenik tužioca za ratne zločine Dušan Knežević pri kraju završne reči u postupku koji se zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva u hrvatskom selu Lovas pred beogradskim Specijalnim sudom vodi protiv desetorice optuženih.

Bezdušna osveta hrvatskim civilima

Foto: Koča Sulejmanović/EPA

Zamenik tužioca je istakao da u ovom ponovljenom postupku nijedna od relevantnih činjenica nije dovedena u pitanje i da je iznova utvrđena krivica optuženih.

Prema navodima optužnice, Željko Krnjajić se tereti da je 10. oktobra 1991. godine u svojstvu komandira policijske stanice Tovarnik predvodio napad na selo Lovas, naređivao otvaranje vatre na kuće hrvatskih civila i njihovo paljenje i prisustvovao ubistvu najmanje dve osobe.

– Krnjajić je tvrdio da je u Lovasu bilo oko 150 naoružanih boraca, ali je brojnim iskazima svedoka i oštećenih utvrđeno da to nije bilo tačno. On je neposredno prisustvovao ubistvu dve osobe koji su bili roditelji hrvatskih policajaca – rekao je zamenik tužioca Knežević.

Govoreći o drugooptuženom Milanu Devčiću, bivšem meštaninu koji je radio u policiji, zamenik tužioca je istakao da je on bio deo grupe koja je “vedrila i oblačila” u Lovasu nakon što su srpske snage preuzele selo.

– Devčić je zajedno sa Devetakom i Radojčićem odlučivao ko će u selu da se bavi prinudnim radom i ko će da bude lišen slobode. Oni su takođe naredili da se kuće hrvatskih građana obeleže kredom, a da građani hrvatske nacionalnosti nose bele trake oko ruke – kazao je zamenik tužioca.

Miodrag Dimitrijević, tada u činu potpukovnika JNA, bio je, prema navodima tužilaštva, najviši vojni zvaničnik u Lovasu. On je naredio da se svi muškarci u Lovasu okupe ispred poljoprivredne zadruge, koje je potom kao “živi štit” poslao u polje deteline, uz znanje da je poljana nekoliko dana ranije bila minirana.

Između ostalih, na optužnici se nalazi i Petronije Stevanović, jedan od članova paravojne formacije “Dušan Silni” koja je takođe uz pripadnike lokalne policije i članova JNA, učestvovala u napadu na Lovas. Stevanović se optužuje da je većem broju civila nanosio teške telesne povrede i ubadao ih nožem. On je, stoji u optužnici, učestvovao u ubistvu najmanje pet civila.

Marina Kljaić, punomoćnica oštećenih, pridružila se tužiočevoj završnoj reči istakavši da je u selu Lovas za osam dana ubijeno 70 civila.

– Optužnicom nisu obuhvaćeni ni svi akteri ni svi oštećeni. Civilno stanovništvo je stradalo zbog svoje nacionalnosti ili zato što su im sinovi bili u Hrvatskoj demokratskoj zajednici ili u suprotstavljenim oružanim grupama. Motiv za zločine bila je bezdušna osveta civilnom stanovništvu – navela je Kljaić.

Tužilaštvo je od suda zatražilo osuđujuću presudu i predložilo višegodišnje zatvorske kazne za optužene. Za Željka Krnjajića, Milana Devčića i Miodraga Dimitrijevića tužilaštvo je zatražilo 10 godina zatvora. Jovan Dimitrijević i Saša Stojanović bi prema mišljenju tužilaštva trebalo da dobiju osam godina. Za Radovana Vlajkovića i Darka Perića se traži pet, a za Radisava Josipovića četiri godine. Zoran Kosijer bi u slučaju da sud prihvati odluku tužilaštva bio osuđen na devet, a Petronije Stevanović na 14 godina zatvora.

Podsetimo, optuženi za ratni zločin u selu Lovas su 2012. godine osuđeni pred Specijalnim sudom, ali je Apelacioni sud naredne godine zbog bitnih povreda postupka i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, presudu ukinuo i vratio na ponovno suđenje.

Naredni glavni pretres u ovom postupku zakazan je za 10. maj kada bi odbrana trebalo da iznese završne reči.

Reakcije optuženih na izmene optužnice

Nekoliko optuženih za ratni zločin u selu Lovas iskoristilo je svoje pravo da se izjasni na izmenjenu optužnicu. Željko Krnjajić je istakao da nijedan navod iz optužnice koji se tiče njega nije tačan. “Ja sam desetog oktobra bio u selu Lovas samo šest sati, ne tiče me se šta se dešavalo posle toga”, kazao je Krnjajić. Milan Devčić je naveo da je apsurdno da je on bio na čelu civilno-vojne vlasti u selu Lovas, pošto tako nešto nije postojalo nigde u Jugoslaviji. “Ja ne znam odakle tužiocu ideja da sam ja naređivao ko će u selu biti poslat na prinudni rad. Za tako nešto ja nisam imao mogućnosti ni ovlašćenja”, naveo je Devčić. Miodrag Dimitrijević je naveo da su izmene optužnice retoričke prirode, a izlaganje Zorana Kosijera je predsednica sudskog veća prekinula nakon što je rekao da tužilac nema elementarno vojno znanje. Ostali optuženi su odlučili da svoje viđenje optužnice podele prilikom iznošenja završnih reči.

Ovaj dodatak se objavljuje uz finansijsku pomoć Evropske unije. Sadržaj ovog dodatka je isključiva odgovornost lista Danas i ni na koji način ne odražava stav Evropske unije.

Preuzeto sa portala Danas

Share