Izložba fotografija „Bogujevci visual history“ – rekonstrukcija masakra u Podujevu

Izložba fotografija „Bogujevci visual history“ – rekonstrukcija masakra u Podujevu

Beograd – U Kulturnom centru Beograda u sredu 18. decembra će biti otvorena izložba fotografija umetnica sa Kosova – Sarande i Jehone Bogujevci, koje su 1999. godine preživele masakr u Podujevu. Autorke ovom izložbom „Bogujevci visual history“ rekonstruišu događaj iz marta 1999, kada su pripadnici srpske paravojne jedinice Škorpioni pucali na grupu od 19 žitelja Podujeva albanske nacionalnosti i ubili njih 14. Jehona i Saranda su tada imale 11 i 13 godina.

Izložbu, koja je zamišljena kao posveta svim nevinim žrtvama rata i dokaz da istina i pravda mogu nadjačati zlo, producirao je Heartefakt fond.

Andrej Nosov, predsednik fonda, kaže za Danas da je ovo važna izložba ne samo zbog negovanja kulture sećanja na rat na Kosovu, već pre svega zbog odavanja pošte žrtvama tog i svih ostalih ratova u bivšoj Jugoslaviji. Kako ističe, Kosovo i Srbija danas uspostavljaju nove odnose, ali sa druge strane postoje brojna nerešena pitanja iz prošlosti.

– Veoma je značajno preneti priču o porodici Bogujevci u centar Beograda. Za nas, to je način da otvorimo prostor za javnu debatu o prošlosti i odgovornosti, za šta imamo obavezu kao građani. Takođe, ovom izložbom pozivamo institucije i zvaničnike na preuzimanje odgovornosti za zločine počinjene ne samo u Podujevu, već i na svim drugim mestima. I dalje imamo veliki broj nestalih i važno je da izvršimo pritisak na institucije da odgovorne za počinjene zločine privedu pravdi – ističe Nosov.

Mia David, direktorka Kulturnog centra Beograda, objašnjava za naš list da je kultura najvažnija za jednu državu zato što se tako gradi nacionalni identitet, te da od toga šta je kulturna strategija zavisi kakva zemlja i kakvi ljudi želimo da budemo.

– Kultura nisu samo lepe slike, koncerti i filmovi. Kultura je set vrednosti. Najvažnija uloga kulture je da postavlja pitanja, da sagledava stvari iz različitih uglova i preispituje. Sve. Zato ova izložba treba da se desi u Kulturnom centru Beograda. Činjenica je da stalno imamo osećaj da nije trenutak. I nije. I nikada neće biti. Dok ne počnemo da razgovaramo. I da se slušamo. Jer, svaki građanin ima pravo da zna i drugu stranu. A istina, bar u ovom slučaju, ni po čemu nije sporna. Desio se zločin nad albanskom porodicom na Kosovu. Zločin je počinio čovek sa imenom i prezimenom, suđeno mu je u Srbiji i osuđen je. Osećanje koje imamo mora biti empatija. Ono o čemu može da se razgovara je viđenje uzroka i posledica. Da bismo mogli da nastavimo život moramo naučiti da slušamo jedni druge. Moramo otvoriti dijalog i koliko god imali različite istine i stavove moramo naći snagu da čujemo jedni druge. Čak i kada je rezultat razgovora da se ne slažemo – ističe Mia David.

Pozitivne kritike i pažnja svetskih medija

Svetska premijera ove izložbe, koja je održana pre dve godine u Nacionalnoj galeriji Kosova, bila je veoma uspešna i dobila je pozitivne kritike širom zemlje. Izložba je potom gostovala u Nacionalnoj galeriji u Tirani, gde je, takođe, veoma pozitivno primljena. Zanimljivo je da su izložbi pažnju posvetili i svetski mediji poput Njujork tajmsa, Gardijana, BBC, Independenta.

Boban Karović

Share